Na hlavný obsah

Jedinečné kúsky od legendárnych hokejistov či indiánska korčuľa. RTVS získala exkluzívne zábery z hokejového múzea

Nazrela aj do neverejnej miestnosti.

Jedinečné kúsky od legendárnych hokejistov či indiánska korčuľa. RTVS získala exkluzívne zábery z hokejového múzea
Zábery z Hokejového múza v Trenčíne. Foto: RTVS

Korčuľa z kosti či puk starý 115 rokov. Jediné hokejové múzeum v našej krajine ukrýva viac ako 1 500 exponátov. Zberateľ ho v Trenčíne neustále zveľaďuje. Cenné dresy či hokejky tam darovali známi hráči aj z NHL.

Múzeum sa nachádza v interiéri hokejového štadióna Pavla Demitru v Trenčíne. Na tamojšom ľade korčuľovali mnohí známi hokejisti, práve oni venovali do expozície časti ich výstroja.

„Vyrastali tu takí hokejisti v Trenčíne na štadióne, ako je Marián Hossa, Marcel Hossa, Marián Gáborík, Rišo Lintner, Zdeno Chára, Tomáš Tatar, Vilo Čacho, Branko Radivojevič,“ priblížil kurátor Hokejového múzea v Trenčíne Milan Čecho.

Do Hokejového múzea v Trenčíne nazrela v reportáži v Správach RTVS redaktorka Dominika Kusá:

„Sú tu exkluzívne exponáty, top hráčov sveta. Niektoré exponáty sú venované, drvivá väčšina je zakúpená, dosť som aj dražil,“ pokračoval majiteľ múzea Miloš Radosa.

Takouto cestou putoval do Trenčína aj najstarší artefakt vyrobený z prírodného materiálu. Ide o kosť na ktorej sa americkí indiáni korčuľovali pred viac ako 1 400 rokmi. Expozícia však zachytáva aj mladšie predmety.

„Prierez vývoja korčúľ až po dnešné umelé korčule, tieto sa volali Jacksony, ale sú tu aj kvinty, malé deti v tom učili, aj ja som v nich začínal,“ uviedol Radosa.

Zaujímavý strop aj neverejná miestnosť

Zaujímavo riešený je strop v múzeu. Sú na ňom pripevnené hokejky, s ktorými hráči dávali aj víťazné góly. Vývoj neobišiel ani prilby, vo vitrínach sme našli pôvodné, kožené.

„Chránili sa zo začiatku len predné časti a temeno hlavy. Potom sa prešlo na chránenie uší. Používali sa košíky na bradu, vývoj išiel dopredu,“ opísal Čecho.

Pýtali sme sa majiteľa múzea, ktorý predmet je pre neho srdcovou záležitosťou. „Mám tu hokejky od Igora Libu, Vinca Lukáča, éra Československa, vtedy to bol sen sa k takému niečomu dostať. Veľmi vzácny je Wayne Gretzky, jeho dres aj s podpisom,“ priblížil.

Za vitrínami sa nachádza neverejná miestnosť, do ktorej nás ako prvé médium pustili s kamerou.

„Vchádzame do skladu alebo archívu múzea, kde sú exponáty, ktoré sa nám nezmestili do hlavnej expozície. Tu je aj Paľov Demitrov ešte jeden dres. On je aj presklený, stále mu nevieme nájsť miesto,“ dodal Radosa.

Múzeum hojne navštevujú nielen naši hokejisti, ale aj zahraniční. Vstup je bezplatný. O exkurziu majú záujem základné školy. Unikátne múzeum v Trenčíne chcú nadšenci ďalej rozširovať. Veria že ho doplnia o dresy nových hokejových nádejí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny