Na hlavný obsah

Rumunsko reaguje na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na Ukrajine. Ozbrojeným silám daruje systém Patriot

Systémy Patriot zatiaľ Ukrajine poskytli USA a Nemecko.

Rumunsko reaguje na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na Ukrajine. Ozbrojeným silám daruje systém Patriot
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najvyššia rada národnej obrany (CSAT) vo štvrtok (20. 6.) rozhodla, že Rumunsko daruje ozbrojeným silám Ukrajiny jeden z dvoch funkčných systémov protivzdušnej obrany dlhého dosahu Patriot. So spojencami sa však chce predtým dohodnúť na jeho nahradení podobným systémom. Informujú o tom agentúry Agerpress a Reuters.

„Vzhľadom na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie na Ukrajine v dôsledku neustálych a masívnych útokov Ruska na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru, najmä na energetický sektor, ako aj na regionálne vplyvy tejto situácie na bezpečnosť Rumunska, členovia rady sa v úzkej koordinácii so spojencami rozhodli darovať Ukrajine systém Patriot“, píše sa v tlačovej správe zverejnenej po zasadaní CSAT.

Najvyššia rada národnej obrany je orgán kreovaný ústavou Rumunska prijatou v roku 1991. Organizuje a jednotným spôsobom koordinuje aktivity súvisiace s obranou a bezpečnosťou krajiny.

Jej predsedom je prezident republiky a jeho zástupcom predseda vlády. Ďalšími členmi sú viacerí ministri, šéfovia tajných služieb, náčelník generálneho štábu armády a prezidentský poradca pre národnú bezpečnosť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojich veľkých miest „najmenej“ sedem systémov Patriot.

Rumunsko kúpilo od USA sedem systémov Patriot, za ktoré zaplatilo štyri miliardy dolárov. Spojené štáty zatiaľ dodali štyri, zvyšné tri majú prísť do roku 2027. Tretí systém má byť funkčný do konca tohto roka, štvrtý by mal byť aktívny začiatkom budúceho roka.

Systémy Patriot zatiaľ Ukrajine poskytli USA a Nemecko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet