Na hlavný obsah

Ruskí špióni, ktorých v Poľsku pustili z väzby, utiekli a vyhýbajú sa rozsudku

Vlani odsúdili 14 cudzincov z účasti na príprave sabotáží na poľskom území.

Ruskí špióni, ktorých v Poľsku pustili z väzby, utiekli a vyhýbajú sa rozsudku
Ilustrační snímka príslušníka poľskej polície. Foto: Unsplash

Traja ruskí špióni, ktorých poľský súd prepustil z väzby, zmizli a vyhýbajú sa rozsudku. Ich miesto pobytu nie je známe, informoval v pondelok (17. 6.) poľský denník Rzeczpospolita.

Aj americký denník The Washington Post vlani v lete informoval, že Poliaci prekazili sieť ruských amatérskych agentov a sabotérov, ktorá mala narušiť tok západnej pomoci Ukrajine.

V decembri minulého roka poľský súd odsúdil 14 zo 16 cudzincov obvinených z účasti na príprave sabotážnych operácií na poľskom území.

Skupina, ktorú na diaľku riadil „Andrej“, pravdepodobne dôstojník ruskej tajnej služby FSB, monitorovala letiská, prístavy a vlaky prepravujúce pomoc Ukrajine. Plánovala ich vykoľajiť alebo vyhodiť do vzduchu. Dokonca plánovala atentáty a vraždy.

Bola to najväčšia takáto sieť, akú sa kedy v Poľsku podarilo odhaliť a rozbiť, a doteraz najväčší úspech kontrarozviedky ABW, pripomenula Rzeczpospolita. Dodala, že väčšinu jej členov naverbovali Rusi na Ukrajine pred tým, ako prišli do Poľska ako utečenci.

Všetci priznali vinu a prijali rozsudok

Všetci obžalovaní, a teda trinásť Ukrajincov, dvaja Bielorusi a jeden Rus, priznali svoju vinu a dobrovoľne prijali rozsudok. Dvaja z nich však následne nedodržali dohodu s prokurátormi a teraz ich čaká súd, dodal denník.

Troch odsúdených – štyridsaťštyriročného ukrajinského politológa Jaroslava, neplnoletého a v tom čase len šestnásťročného Artura a bieloruskú študentku Maryju, ktorým súd vymeral najnižšie tresty – prepustili z vyšetrovacej väzby. Zvyšok trestu si však ešte nezačali odpykávať.

„Všetci ostatní si odpykávajú svoje tresty,“ uviedla sudkyňa Barbara Markowska. Podľa hovorcu ministra zodpovedného za koordináciu spravodajských služieb majú všetkých odsúdených po odpykaní trestu deportovať z Poľska.

Zároveň ich majú bez časového obmedzenia zapísať do schengenskej databázy ako „nežiaduce osoby“. To, že sa pre nich navždy zatvoria dvere do Európy, má byť varovaním pre prípadných nasledovníkov v ruských službách.

Podľa denníka sa vyšetrovaním nepodarilo odhaliť všetky osoby pôsobiace v ruskej sieti. ABW vyšetruje, či sú títo „neodhalení“ zodpovední za nedávne sabotáže vrátane úmyselne založených požiarov.

Zapojenie do sabotáží

Poľské bezpečnostné zložky v posledných týždňoch zadržali desať osôb priamo zapojených do sabotáží a podvratnej činnosti v Poľsku. Uviedol to nedávno poľský premiér Donald Tusk pred stretnutím s predsedami pohraničných vojvodstiev v meste Bialystok.

Desať zadržaných osôb, ktoré sa priamo zapájali do plánovania alebo pokusov o sabotáže v celom Poľsku, spomenul poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak začiatkom júna.

Informoval vtedy o zatknutí 18 osôb od decembra v súvislosti s aktivitami ruských a bieloruských spravodajských služieb. Zvyšných osem osôb podľa neho „útočilo na bezpečnosť“ Poľska iným spôsobom.

Sabotáže boli zrejme súčasťou širšieho plánu, ktorý zahŕňal aj kybernetické útoky, posielanie migrantov cez Bielorusko do Poľska a ohrozovanie bezpečnosti Poľska, povedal Siemoniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet