Na hlavný obsah

Rusko obmedzí prístup zo svojho územia k viac ako 80 médiám z EÚ, sú medzi nimi aj slovenské

Má ísť o odvetné opatrenie.

Rusko obmedzí prístup zo svojho územia k viac ako 80 médiám z EÚ, sú medzi nimi aj slovenské
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Rusko uviedlo, že v rámci odvetných opatrení na svojom území obmedzí obsah viac ako 80 médií z Európskej únie. Na zozname, ktorý v utorok (25. 6.) zverejnilo ruské ministerstvo zahraničia, sa nachádza tiež Česká televízia a server Seznam Zprávy. Zo slovenských sú to denníky SME a Denník N.

Ruská diplomacia uviedla, že ide o odvetné opatrenie po rozhodnutí Rady EÚ zo 17. mája. Tým v EÚ uložili sankcie na ruskú mediálnu platformu RIA Novosti a ruské denníky Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Ministerstvo vo vyhlásení tvrdí, že Brusel a členské krajiny EÚ sa rozhodli ísť cestou eskalácie a „donútili Moskvu prijať zrkadlové a primerané protiopatrenia“. Ak EÚ sankcie na ruské médiá zruší, je Moskva svoje terajšie rozhodnutie pripravená prehodnotiť.

Medzi ďalšími médiami, ktorých obsah bude Moskva blokovať, je nemecký magazín Der Spiegel, denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ale aj španielsky El País, talianska La Stampa, La Repubblica, francúzsky Le Monde, Libération, ale aj servery s celoúniovou pôsobnosťou Politico či EUobserver. Celkovo na zozname figuruje 81 médií z viacerých krajín EÚ.

Rada EÚ v polovici mája sankcie na trojicu ruských médií zdôvodnila ich „zásadnou úlohou pri podpore ruskej útočnej vojny proti Ukrajine a pri destabilizácii susedných krajín“.

Rusko sa podľa EÚ tiež zapojilo do „systematickej medzinárodnej kampane mediálnej a informačnej manipulácie, zasahovania a hrubého prekrúcania faktov, aby ospravedlnilo a podporilo svoju agresiu voči Ukrajine“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet