Na hlavný obsah

Rusko pri útoku na Charkov zrejme použilo kĺzavé bomby, zahynul najmenej jeden človek

Útok zasiahol aj štvrť s rodinnými domami.

Rusko pri útoku na Charkov zrejme použilo kĺzavé bomby, zahynul najmenej jeden človek
Mesto Vovčansk počas bombardovania ruskou armádou v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

Najmenej jednu obeť a štyroch zranených si v nedeľu (23. 6.) vyžiadal útok ruskej armády na mesto Charkov na severozápade Ukrajiny.

Ako na sociálnych sieťach informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov, ruská armáda zasiahla objekty civilnej infraštruktúry, ako aj štvrť s rodinnými domami. Aj na sociálnych sieťach sa objavili správy od diskutérov, že v meste počuť výbuchy rôznej intenzity.

Podľa Synehubova pri najnovšom útoku na Charkov zrejme použili kĺzavé bomby. Kĺzavé bomby FAB-1500 majú navádzací systém a výsuvné krídla, ktoré im umožňujú doplachtiť k cieľu. Dokážu spôsobiť až 15-metrový kráter. Bomba má základ z klasických bômb z čias Sovietskeho zväzu.

Ako dodala britská stanica BBC, doprava na linkách metra v Charkove je od vyhlásenia poplachu v meste dočasne pozastavená.

Všetky stanice fungujú výlučne ako kryty civilnej obrany. Obnovenie premávky bude oznámené dodatočne, uviedlo vedenie metra vo svojom kanáli na platforme Telegram.

Vo viacerých mestských častiach Charkova v dôsledku útokov ruskej armády vypadli dodávky elektriny. Niekde netečie ani voda.

Rusko spustilo v máji v Charkovskej oblasti novú ofenzívu, pričom už zabralo značné územie. Pri svojich útokoch sa stále viac zameriava na mesto Charkov, kde v máji Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet