Na hlavný obsah

Rusko útočilo na Charkov riadenou bombou, zasiahla bytový dom

O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia.

Rusko útočilo na Charkov riadenou bombou, zasiahla bytový dom
Obytný dom zasiahnutý ruskou riadenou bombou. Foto: X/@ZelenskyyUa

Ruská armáda pri sobotňajšom (22. 6.) útoku na východoukrajinské mesto Charkov použila riadenú bombu, ktorá zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia.

Ako napísala agentúra AFP, gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov doplnil, že lekári bojujú o životy štyroch z 37 zranených. Ide o dve ženy a dvoch mužov, ktorí sú vo vážnom stave.

Podľa Synehubova záchranári so špeciálne vycvičenými psami prehľadávajú ruiny domu a pátrajú po zranených či obetiach. Synehubov dodal, že pri útoku „bola poškodená iba civilná infraštruktúra“.

Nové riadené bomby

Prokuratúra Charkovskej oblasti uviedla, že Rusko pri najnovšom útoku na Charkov použilo svoje nové riadené bomby UMPB D-30 SN. Armáda ich vypustila z Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnych sieťach snímky poškodenej fasády zasiahnutého domu a hlbokého krátera pred ním. Vo svojom statuse napísal, že len v júni Rusko použilo pri útokoch voči Ukrajine viac než 2 400 riadených bômb.

Asi 700 z týchto bômb bolo nasadených do útokov na Charkov, kde bola do vojny najväčšia koncentrácia po rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine.

Reuters s odvolaním sa na správu denníka Rossijskaja gazeta v júni napísal, že riadené bomby sa môžu odpaľovať zo zeme, ale aj z lietadiel, pričom na veľkú vzdialenosť. To znamená, že „je takmer nemožné predvídať“ útok s ich použitím.

Nová ruská ofenzíva

Rusko spustilo v máji v Charkovskej oblasti novú ofenzívu, pričom už zabralo značné územie. Pri svojich útokoch sa stále viac zameriava na mesto Charkov, kde v máji Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov pred mesiacom uviedol, že Rusko len za tento rok zhodilo na Ukrajinu už takmer 10-tisíc riadených bômb. Zdôraznil, že tento „ruský teror s riadenými bombami sa musí a môže zastaviť“.

Dodal, že Ukrajina v záujme toho potrebuje „rázne rozhodnutia“ od svojich partnerov, aby mohla „zničiť ruských teroristov a ruské bojové lietadlá tam, kde sú“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet