Na hlavný obsah

Rusko viní amerického novinára zo špionáže pre CIA. Vo väzbe je už viac ako rok

Washington považuje jeho zadržiavanie za neoprávnené.

Ruské úrady vinia amerického novinára Evana Gershkovicha zo zhromažďovania informácií pre americkú tajnú službu CIA o činnosti ruského podniku Uralvagonzavod, ktorý vyrába armádnu techniku. Informovali o tom vo štvrtok (13. 6.) tlačové agentúry, podľa ktorých ruská prokuratúra oznámila, že prípad poslala na prejednanie na súd v meste Jekaterinburg, kde žurnalistu vlani zadržali.

Reportér denníka The Wall Street Journal (WSJ) je v ruskej väznici už viac ako rok. On aj jeho zamestnávateľ obvinenia zo špionáže popierajú. Washington považuje jeho zadržiavanie za neoprávnené a požaduje jeho prepustenie.

Ruská generálna prokuratúra tak prvýkrát odhalila podrobnosti obvinenia proti väznenému reportérovi, napísala agentúra AP. Podľa nej však ruské úrady nepredložili dôkazy, ktoré by vec podporovali.

„Gershkovich na pokyn CIA v marci 2023 zhromažďoval vo Sverdlovskej oblasti tajné informácie o činnosti obranného podniku Uralvagonzavod,“ uviedol podľa ruskej štátnej agentúry TASS zástupca generálneho prokurátora Andrej Ivanov.

Prokuratúra podľa neho potvrdila obžalobu zo špionáže a prípad poslala na súd v Jekaterinburgu na Urale. Práve tam vlani v marci teraz 32-ročného reportéra zatkla ruská tajná služba FSB. Tvrdila, že ho chytila pri pokuse získať tajné informácie, ktoré podľa nej zhromažďoval o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku. Podľa agentúry TASS mu hrozí 20 rokov väzenia.

V Rusku robil svoju prácu

The Wall Street Journal už skôr uviedol, že Gershkovich iba robil v Rusku svoju prácu a obvinenia zo špionáže označil za vymyslené. Novinár je po celý čas od zatknutia vo väzbe, ktorú mu ruské úrady pravidelne predlžujú.

Gershkovich je prvým americkým reportérom zadržaným v Rusku pre údajné podozrenie zo špionáže od roku 1986. Vtedy sovietska tajná služba KGB zatkla amerického žurnalistu Nicholasa Daniloffa. Toho Sovieti onedlho prepustili v rámci výmeny za člena misie Sovietskeho zväzu pri OSN, ktorého zatkla americká FBI rovnako v súvislosti so špionážou.

Podľa niektorých diplomatov Rusi Gershkovicha pravdepodobne zadržali v rámci svojho širšieho úsilia vybudovať „zásobu“ zatknutých amerických občanov, ktorých by mohli vymeniť za ruských občanov zadržiavaných na Západe. Rusko a Spojené štáty sa už v minulosti dohodli na významných výmenách väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet