Na hlavný obsah

Ruský prezident Vladimir Putin prišiel do KĽDR, kde strávi dva dni. Potom navštívi Vietnam

S KĽDR chce prehĺbiť spoluprácu.

Ruský prezident Vladimir Putin prišiel do KĽDR, kde strávi dva dni. Potom navštívi Vietnam
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z lietadla. Foto: TASR/AP

Lietadlo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pristálo v utorok (18. 6.) večer v Pchjongjangu, informovala agentúra Interfax. Šéf Kremľa začal dvojdňovú návštevu Severnej Kórey, pri ktorej sa stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg upozornil, že Putinova návšteva totalitnej krajiny má „medzinárodný presah“. Špekuluje sa najmä o vojenskej podpore, ktorú by Pchjongjang mohol poskytnúť Moskve bojujúcej už viac ako dva roky proti Ukrajine.

Putina podľa BBC sprevádzajú minister obrany Andrej Belousov, minister zahraničia Sergej Lavrov a predstavitelia ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Ruské úrady už skôr uviedli, že Moskva chce s KĽDR prehĺbiť spoluprácu vo všetkých oblastiach.

Šéf Kremľa v predvečer návštevy oznámil, že Moskva plánuje s KĽDR podpísať „komplexnú dohodu o strategickom partnerstve“, ktorej súčasťou by mala byť aj bezpečnostná spolupráca.

„Putinova návšteva Severnej Kórey ukazuje a potvrdzuje veľmi blízke vzťahy medzi Ruskom a autoritárskymi štátmi, ako je Severná Kórea,“ povedal Stoltenberg novinárom vo Washingtone. „Táto skutočnosť tiež dokazuje, že naša bezpečnosť nie je regionálna, ale globálna,“ uviedol.

Kremeľ na Ukrajine útočí zbraňami z KĽDR

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu upevnilo vzťahy s krajinami znepriatelenými so Spojenými štátmi, ako je napríklad Severná Kórea alebo napríklad Irán, pripomínajú západné tlačové agentúry.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v Putinovej návšteve vidí „zúfalú snahu“ o prehĺbenie vzťahov s krajinami, ktoré by mohli podporiť ruské vojenské aktivity na Ukrajine. Šéf diplomacie Spojených štátov to podľa Reuters vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergerom, ktorej predchádzala schôdzka oboch diplomatov.

USA a Ukrajina v januári Kremeľ obvinili, že na ukrajinské územie útočia zbraňami dodávanými z KĽDR, čo je v rozpore so sankciami OSN proti Severnej Kórei, ku ktorým sa Rusko predtým samo zaviazalo. Moskva túto informáciu nekomentovala.

Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Putina v Rusku minulý september. Pozrel sa napríklad na kozmodróm Vostočnyj na Ďalekom východe. Putin tiež Kimovi sľúbil, že Moskva pomôže Pchjongjangu s vývojom satelitov. Putin zatiaľ Severnú Kóreu navštívil iba v roku 2000, keď sa prvýkrát ujal prezidentského úradu.

Po návšteve Severnej Kórey odcestuje Putin do Vietnamu, kde v Hanoji strávi dva dni od 19. do 20. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet