Na hlavný obsah

Šachovej legende Kasparovovi v Rusku hrozí ďalšie stíhanie

Kasparov môže byť odsúdený na dva roky väzenia.

Šachovej legende Kasparovovi v Rusku hrozí ďalšie stíhanie
Kasparovovi hrozí v Rusku ďalšie trestné stíhanie. Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalému majstrovi sveta v šachu Garrimu Kasparovovi, ktorý pred desiatimi rokmi utiekol z Ruska zo strachu pred trestným stíhaním, hrozí vo vlasti ďalšie trestné stíhanie. Dôvodom je porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch. S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru TASS o tom v nedeľu (2. 6.) informovala agentúra Reuters.

Kasparova môžu odsúdiť na dva roky väzenia alebo môže dostať pokutu, dodal nemenovaný predstaviteľ orgánov činných v trestnom konaní. Doplnil, že „dôvody na stíhanie sú“. Podľa Reuters Kasparovov mediálny tím bezprostredne nereagoval na žiadosť o komentár.

Na zozname agentov

Rusko pridalo Kasparova do zoznamu osôb vystupujúcich ako
zahraniční agenti krátko po rozpútaní vojny proti Ukrajine vo februári 2022. V zozname zahraničných agentov sú desiatky kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kontroverzný zákon o zahraničných agentoch v Rusku prijali v roku 2012. Postupne sa začal vzťahovať nielen na mimovládne organizácie, ale aj na nezávislé médiá i jednotlivcov, ktorí prijímajú financie zo zahraničia a podľa úradov vyvíjajú politickú činnosť.

Podľa zákona musia jednotlivci a subjekty označení ako zahraniční agenti zverejniť zdroje svojho financovania a podrobiť sa auditu. K všetkým príspevkom na sociálnych sieťach musia doplniť titulok, že ho „vytvorilo a/alebo šíri zahraničné médium vykonávajúce funkciu zahraničného agenta a/alebo ruská právnická osoba, ktorá vykonáva funkciu zahraničného agenta“.

Tento štatút podľa AFP pripomína termín „nepriateľ ľudu“ zo sovietskych čias. Obhajcovia ľudských práv zákon o zahraničných agentoch dlhodobo kritizujú a označujú ho za prostriedok na potlačenie opozície a prenasledovanie občianskej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet