Na hlavný obsah

Koniec 30-ročného čakania a dlhých kolón: Šaľa má dodávateľa na výstavbu obchvatu mesta

Stáť by mal do troch rokov.

Koniec 30-ročného čakania a dlhých kolón: Šaľa má dodávateľa na výstavbu obchvatu mesta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obchvat mesta Šaľa by mali začať stavať v tomto roku. V utorok (11. 6.) ukončili verejné obstarávanie. Slovenskej správe ciest trvalo päť rokov, kým našli dodávateľa. Obyvatelia na obchvat čakajú už zhruba 30 rokov. Niekoľko kilometrov dlhé každodenné zápchy a rozbité cesty by mali čochvíľa skončiť.

„Päť rokov čakáme na to, aby Slovenská správa ciest vybrala dodávateľa, tak dúfam, že teraz je tento proces na konci,“ uviedol primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

„Ukončenie tohto verejného obstarávania nám umožní ešte tento rok začať s výstavbou tohto obchvatu. Je to jedna z najväčších investičných akcií Slovenskej správy ciest,“ priblížil minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD).

Výstavbe obchvatu v meste Šaľa sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Marína Opálková:

Obchvat postaví nemecká firma za takmer 95 miliónov eur. Má byť dlhý skoro 12 kilometrov. Zahájenie stavby závisí už len od podpísania zmluvy medzi zhotoviteľom a Slovenskou správou ciest.

„Toto je tretí minister, ktorý nám sľúbil, že už je to blízko, tak verím, že, dôjde k realizácii a že do troch rokov naozaj tu ten obchvat bude stáť,“ podotkol Jozef Belický.

Čakali tri desaťročia

Podľa primátora Šale čakajú obyvatelia mesta na obchvat tri desaťročia. Za ten čas zorganizovali niekoľko protestov, aby na problémový úsek upozornili. Cez Šaľu denne prejde približne 28-tisíc áut a kamiónov. Tie zaťažujú most, ktorý je v kritickom stave.

Most je už len jeden krok od zaradenia do posledného siedmeho stupňa, ktorý znamená uzatvorenie a presmerovanie premávky. Najbližšie mosty sú vzdialené desiatky kilometrov.

„Veríme tomu, že keď bude obchvat mesta Šaľa dokončený, tak to bude situácia, ktorá umožní už zavrieť tento most na obdobie, kým ho generálne opravia, lebo nie je možné počkať na to, aby spadol,“ pokračoval primátor Belický.

„Slovenská správa ciest môže začať s rekonštrukciou existujúceho mosta až po dokončení obchvatu mesta Šaľa, pretože inak by nebol zabezpečený plynulý prechod ponad Váh,“ uviedla správa ciest. Či starý most vydrží ešte tri roky, kým obchvat dokončia, je podľa vedenia mesta otázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny