Na hlavný obsah

Šéfkuchár reprezentácie Križan prezradil, kto je najväčší jedák: Spravím aj 120 litrov vývaru, vraví

Križan je v kuchyni od skorých ranných hodín až do večera.

Šéfkuchár reprezentácie Križan prezradil, kto je najväčší jedák: Spravím aj 120 litrov vývaru, vraví
Na snímke kuchár slovenskej futbalovej reprezentácie Branislav Križan počas tačovej konferencie na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Mainz. Foto: TASR/Martin Križan

Slovenskí futbalisti sa v Mainzi pripravujú na stredajší (26. 6.) zápas proti Rumunom. O ich stravovanie sa v dejisku šampionátu stará šéfkuchár Branislav Križan, ktorý im vyvára od rána do večera. Na jeho prácu sa v dejisku EURA bližšie pozrel redaktor Rádia Slovensko Adam Bohuš.

Deň Branislava Križana sa v kuchyni začína už v skorých ranných hodinách a trvá do noci. „Začínam raňajkami o šiestej. Pozriem sa, ako sa to vyvíja a chlapcom spravím kaše, ktoré v podstate musia byť súčasťou raňajok. Následne začnem variť obed a súčasne chystám aj večeru. Keď všetko dobre dopadne, tak si pripravím veci, ktoré mi umožnia, aby som od tretej do piatej mal nejaké voľno. Od piatej už pripravujem celú večeru, ktorá začína približne o ôsmej. Potom som do približne deviatej až pol desiatej v kuchyni. V podstate stále pripravujem aktuálne jedlá a popritom chystám aj ďalší deň,“ opísal Križan, ako vyzerá jeho bežný deň na šampionáte.

Miestnych učil variť ryžu

Známy šéfkuchár má aj miestnych pomocníkov, ktorých už stihol naučiť napríklad variť poriadne ryžu. „Ryžu varili vo vode, potom ju scedili ako cestoviny, nijako neochutili a bola ako broky. Ukázal som im, ako sa robí u nás klasická ryža udusená na sporáku s cibuľou. Keď ju ochutnali volali aj ostatných, aby prišli ochutnať ryžu,“ prezradil Križan.

Hlavným povoleným dopingom slovenských futbalistov je poctivý vývar. „Spravím 120 litrov polievky. Ide tam 40 a 50 kíl mäsa, väčšinou použijem mäso zo sliepky, hovädzie a medzirebrové kosti. Pridám 40 kíl zeleniny. V podstate to varím celý jeden deň. Spravím si silný základ, z ktorého vyrábam ďalšie polievky. Niektoré polievky voláme antibiotiká alebo asteroidy. Chlapcom dodávajú veľkú silu pri výkonoch,“ uviedol.

Po zápase je najviac v kurze vyprážaný syr s domácou tatárskou, ale inak sa preferuje skôr vyvážená diétna strava.

Branislav Križan na záver prezradil, že najväčším jedákom v tíme je obranca Denis Vavro. „Denis je veľký chlap a vie si naložiť. V podstate si však naložia všetci, len každý má na tanieri niečo iné. Niekto si vyberie veľa zeleniny a rybu, niekto veľa prílohy. Denis má na tanieri veľké kusy mäsa, ktoré dokáže zjesť. Povedal by som, že Denis je skôr taký chlapský jedák a ostatní si skôr vyberú niečo zdravšie. Netvrdím však, že Denis neje zdravo, pretože všetko je zdravé,“ uzavrel šéfkuchár reprezentácie.

Na stravovanie slovenských reprezentantov počas kontinentálneho šampionátu sa priamo v dejisku pozrel redaktor Rádia Slovensko Adam Bohuš:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport