Na hlavný obsah

Sídlom slovenských prezidentov je Grasalkovičov palác. Pozrite si, ako to vyzerá za jeho dverami

Prvým prezidentským nájomníkom bol Michal Kováč.

Sídlom slovenských prezidentov je Grasalkovičov palác. Pozrite si, ako to vyzerá za jeho dverami
Na snímke Zlatý salónik v Grasalkovičovom paláci. Foto: RTVS

Zuzana Čaputová končí vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky, nahradí ju Peter Pellegrini. Na najbližších päť rokov bude jeho sídlom Grasalkovičov palác. Do jeho útrob nás zobrala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková.

Grasalkovičov palác je sídlom prezidentov od roku 1996. Prvým prezidentským nájomníkom bol Michal Kováč. Predtým palác prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, aby sa vrátil do pôvodnej podoby z 18. storočia. Ide o palác grófa Grasalkoviča.

„Srdcom paláca je Veľká sála. Paradoxne, keď sem niekto príde prvýkrát, tak je prekvapený, aká je malá, pretože v televízii sa zdá byť omnoho väčšia. Píšu sa tam moderné slovenské dejiny – vymenúvajú vlády, ministri, rektori profesori, sudcovia či veľvyslanci. Dejú sa tam najdôležitejšie udalosti, ktoré ovplyvňujú chod štátu,“ priblížil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Koberec v sále je z 19. storočia a vraj je ručne tkaný. Motív na koberci určuje akoby legendu pohybu osôb sále. Jeho vzor je pomôckou na to, kde má kto stáť, kde kladú rečnícky pult a podobne.

V prijímacom salóne je skryté aj nenápadné tlačidlo, ktorým prezidentka dá na známosť, že stretnutie, ktoré má, je na konci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko