Na hlavný obsah

Ministerka Šimkovičová mala predstaviť dôležitý zákon, bola však na jachte v Chorvátsku. Z EÚ nám tak hrozia pokuty

Zákon sa týka Rady pre mediálne služby.

Ministerka Šimkovičová mala predstaviť dôležitý zákon, bola však na jachte v Chorvátsku. Z EÚ nám tak hrozia pokuty
Martina Šimkovičová a Peter Kotlár (obaja SNS) na dovolenke v Chorvátsku. Foto: RTVS/Denník N

Slovensku hrozí ďalší infrídžment od Európskej únie. Teda konanie, ktoré môže viesť k vysokým pokutám. Problémom je, že sme európske nariadenie o digitálnych službách neaplikovali do našej legislatívy. Termín vypršal vo februári. Opozícia vyčíta ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS), že ju to nezaujíma.

Európske nariadenie hovorí členských štátom, aby si určili jeden orgán, ktorý bude dohliadať na práva užívateľov sociálnych sietí. Sledovať, ako sa k nim veľké platformy správajú. Na Slovensku by to mala robiť Rada pre mediálne služby.

„Ak sociálna sieť napríklad zablokovala používateľovi účet, zrušila účet alebo mu vymazala príspevok, musí dať nejaký skutočný človek, nie automatizovaná odpoveď, riadne odôvodnenie,“ vysvetlila vedúca komunikačného odboru Rady pre mediálne služby Lucia Michelčíková.

Prečo nebola ministerka Šimkovičová prítomná pri predkladaní dôležitej legislatívy o Rade pre mediálne služby v NR SR sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Takto pripravený zákon je na ministerstve kultúry vyše rok. Šéfka rezortu ho mala teraz uviesť v národnej rade, aby o ňom mohli poslanci rokovať a schváliť ho. Martina Šimkovičová sa však nedostavila.

Na otázku, prečo ministerka do pléna neprišla, RTVS jej tlačové oddelenie neodpovedá. „Ministerka nebola včera k dispozícii. Bol nejaký skrat, čo sa týka programu,“ povedal poslanec Roman Michelko (SNS).

Bola v Chorvátsku

Podľa informácii Denníka N však mala byť ministerka v čase rokovania parlamentu na jachtárskych pretekoch v Chorvátsku. Aj s poslancom Petrom Kotlárom (SNS). Ten situáciu komentovať nechcel.

„Považujem to za mimoriadne nedôstojné a pohŕdavé voči NR SR, že ministerka, ktorá predkladá zákon, tu nie je, aby ho obhájila,“ uviedol podpredseda parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

„Zodpovedá to presne jej charakteru a presne jej ministerským kvalitám,“ myslí si poslanec za hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ Igor Matovič.

Koalícia: Infrindžment Slovensko nepostihne

Ministerkini stranícki kolegovia však vysvetľujú, že na prijatie zákona máme ešte dostatok času a žiadny infrindžment Slovensko nepostihne.

„Už je to dohodnuté, že 20. júna, že keď sa bude prerokovávať zákon o STVR, bude aj toto predradené. To znamená, že na tejto schôdzi prejde všetko nutné, aby sme nemali žiadny infrídžment,“ podotkol Michelko.

„S RTVS vedela pribehnúť tak, že boli ešte teplé papiere z tlačiarne a už sedela v parlamente pri tom. A pri nariadení sa ani neuráči prísť,“ skonštatoval poslanec Alojz Hlina (SaS).

„Ja si myslím, že ministerka to komplexne vyhodnotí a v septembri sa všetky tieto veci vyriešia. Ja v tom nevidím žiadny problém,“ dodal podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko