Na hlavný obsah

Sinice môžu deťom spôsobiť rôzne problémy. Ako ich odhaliť vo vode?

Ich výskytu napomáha slnečné a teplé počasie.

Sinice môžu deťom spôsobiť rôzne problémy. Ako ich odhaliť vo vode?
Sinice dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Foto: TASR/František Iván

Sinice dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s kúpaním v prírodných jazerách.

Ako úrad priblížil, na prírodných vodných plochách môže dôjsť k premnoženiu siníc, a teda mikroorganizmov, ktoré sú prirodzenou zložkou životného prostredia a v určitých množstvách aj súčasťou fytoplanktónu všetkých nádrží a jazier.

Ich zvýšený výskyt zaznamenávajú najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí, pričom ich premnoženie predstavuje väčšie zdravotné riziko než premnoženie rias.

ÚVZ SR spresnil, že sinice môžu vyvolať viacero zdravotných problémov. U detí ide o dýchacie problémy, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí väčšieho množstva môžu vyvolať aj črevné problémy, kŕče a nevoľnosť.

Ako sa správa vodný kvet

Nie všetky sinice síce produkujú toxické či alergizujúce látky, no riziko sa zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe.

„Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria vločky alebo zhluky kolónií, ktoré sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše, takzvaného „vodného kvetu“, ktorý býva najčastejšie zelenej a modrozelenej farby. Vodný kvet sa môže podľa smeru vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu,“ priblížil Darko Babjak z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR.

Babjak upozornil, že vstupovať do takejto vody by nemali ani deti ani zvieratá. „Nedovoľte ani deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch,“ zdôraznil.

Toto radí ÚVZ

Úrad súčasne priniesol odporúčanie, ako sinice vo vode odhaliť. To, či voda obsahuje sinice, sa dá zistiť jednoducho, pomocou priesvitnej nádoby. Treba do nej nabrať vodu a nechať ju stáť na svetle 15 až 20 minút.

Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy.

zdravie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko