Na hlavný obsah

Situácia na Dunaji: Hladina stúpa už len mierne, v Gabčíkove zapojili všetkých osem turbín

Lodná doprava je stále pozastavená.

Situácia na Dunaji: Hladina stúpa už len mierne, v Gabčíkove zapojili všetkých osem turbín
Na snímke rozvodnený Dunaj. Foto: RTVS

Hladina Dunaja stúpa už len mierne. Minister životného prostredia informoval, že na Vodnom diele Gabčíkovo zapojili všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie. Chcú tak dosiahnuť, aby voda odtekala rýchlejšie. Podľa vodohospodárov začne hladina o niekoľko hodín klesať.

Dunaj tečie rýchlosťou 4 200 kubických metrov za sekundu, teda za sekundu to znamená dĺžku necelých dvoch olympijských bazénov.

„Má v porovnaní so včerajškom o 30 cm viac, nachádzame sa v 1. stupni povodňovej aktivity a pravdepodobne aj v tomto duchu ostaneme a teda povodeň zvládneme,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Hladine Dunaja sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Pre hrozbu vyliatia Dunaja uzavreli niektoré parkoviská a oblasti v blízkosti tokov. „Apelujeme na občanov, aby rešpektovali pokyny policajtov štátnej polície, ako aj mestskej polície a aby nevstupovali na miesta označené páskou so zákazom vstupu,“ upozornila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Bratislava Silvia Šimková.

Výletné lode

Lodná doprava je stále pozastavená. Pri takto zvýšenej hladine by totiž najmä výletné lode nepreplávali popod mosty.

„Musíme zabezpečiť viac služieb. Napríklad lode, ktoré prišli tu včera a dnes nemôžu odísť, tak včera si pozreli Bratislavu, dnes pozrú Viedeň a večer sa vrátia. Oni tu mali byť 3-4 hodiny alebo jeden deň a sú tu už dva dni,“ skonštatovala majiteľka bratislavskej cestovnej agentúry Izabela Kubinová.

„Podľa aktuálnych predpovedí je predpoklad taký, že približne pri takej hladine ako je teraz, by mohol Dunaj kulminovať a postupne začne klesať,“ vyhlásil Bocák.

„Veľmi dúfame, že zajtra sa doprava na Dunaji pohne a tým pádom už lode môžu ísť ďalej a nadviazať na svoj pôvodný plán,“ povedala Kubinová.

V tejto chvíli podľa Vodohospodárskeho podniku nie je dôvod na ďalšie opatrenia. V okolí Dunaja dohliada na bezpečnosť aj polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny