Na hlavný obsah

Situácia na Dunaji sa upokojuje, voda však môže opäť stúpať koncom týždňa, varujú hydrológovia

Pre dažde v Nemecku prísť ďalšia hrozba vybreženia.

Situácia na Dunaji sa upokojuje, voda však môže opäť stúpať koncom týždňa, varujú hydrológovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Situácia na Dunaji sa zlepšila. V hornom toku, teda v okolí Devína a Bratislavy, sa hladina v noci kulminovala a následne začala klesať. V dolnej časti, v Medveďove a Komárne, Dunaj začne opadávať v noci. Odborníci varujú, že situácia sa môže koncom týždňa opäť zhoršiť. Ľudia sa tiež obávajú komárov.

Aj keď sa situácia v bratislavskom Devíne zlepšila, od stredy (5. 6.) bola vyhlásená mimoriadna situácia v časti Pri Sihoti, Stará Horáreň. Voda tam zaplavila domy a záhrady.

„Obyvatelia sú v patovej situácii, pretože majú nehnuteľnosti v tomto území postavené legálne, takže sú síce v inundácii. Na druhú stranu im ale zase Slovenská republika umožnila si tam nehnuteľnosti postaviť. Zvyknutí sú, ale môžem potvrdiť, že situácia je naozaj nepríjemná a náročná. Začína sa opakovať veľmi často,“ vyhlásila starostka mestskej časti Bratislava-Devín Jana Jakubkovič.

Situácii na Dunaji sa v Správach RTVS venovala Barbora Žiačiková:

„24. decembra bola prvýkrát takáto voda, presne ako je teraz. Dnes prišla o 10 cm vyššia, podľa prognóz mala byť ešte o meter, o meter a pol a neprišla. Škody sme nemali žiadne len tu na záhrade, ale samozrejme sú tu nehnuteľnosti, ktoré sú zatopené do polovičky a viac,“ uviedol obyvateľ postihnutej oblasti Marián Netri.

Po ustúpení hladiny vody môže podľa odborníkov pre dažde v Nemecku prísť ešte ďalšia hrozba vybreženia Dunaja.

„Všetko bude závisieť od spadnutých zrážok, ich úhrnov a priestorového rozloženia. Ale je možné, že bude spomalený tento odtok a je možné, že koncom týždňa bude nejaký mierny vzostup na slovenskom úseku Dunaja. Ale to je ešte skoro hovoriť, keďže zrážky ešte nespadli, ale je predpoklad a možnosť mierneho vzostupu,“ skonštatoval hydrológ Peter Parditka.

Sila vodných stavieb

Podľa Vodohospodárskeho podniku Dunaj neukázal naplno svoju silu vďaka účinnosti vodných stavieb.

„V týchto dňoch práve vodné stavby ukazujú svoje opodstatnenie, či už je to vodný stupeň Čunovo alebo Gabčíkovo, ktoré zachytávajú povodňovú vlnu. Zároveň v týchto dňoch je to aj výhoda pre štát nakoľko sú zapojené všetky turbíny, ktoré takýmto spôsobom kumulujú pre štát zisk,“ povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Magistrát mesta Bratislavy informoval, že priebežne monitoruje prírodné územia, ktoré boli zaplavené a nachádzajú sa v nich liahniská komárov.

„Po vyliahnutí lariev komárov budeme ihneď zasahovať s účinným larvicídom BTI, prostredníctvom chrbtových chrličov, člnov, dronov a helikoptérou. Na rozdiel od škodlivých chemických postrekov ním môžeme zasahovať aj v chránených územiach III. a IV. stupňa,“ uzavrel hovorca hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko