Na hlavný obsah

Školy začínajú nábor učiteľov: Je ich nedostatok, lákajú ich na nájomné byty či príspevky

Problém s nedostatkom učiteľov sa však nevyriešil.

Školy začínajú nábor učiteľov: Je ich nedostatok, lákajú ich na nájomné byty či príspevky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školský rok sa ešte neskončil a riaditelia už hľadajú nové posily. Učiteľov sa snažia prilákať na nájomné byty, či mesačné príspevky k platu. Školskí odborári však volajú po vyšších mzdách pre všetkých. Podľa pracovného portálu je aktuálne učiteľská pozícia tretia najvyhľadávanejšia.

Učiteľ technického predmetu na petržalskej základnej škole prišiel do Bratislavy z východného Slovenska, kde učil. Rozhodovanie mu uľahčil benefit v podobe nájomného bytu.

„Jednoznačne to bola jedna z vecí, ktorá pomohla k tomu, že som sa rozhodol pre Bratislavu. Ten byt je určite zaujímavá vec,“ uviedol učiteľ predmetu technika Jaroslav Vaľo.

Takáto motivácia na pedagógov zaberá. V mestskej časti je obsadených asi 30 nájomných bytov. „Máme učiteľov, ktorí to využívajú aj jedna z pani učiteliek, ktorá ide do prvého ročníka, tak takisto využila túto ponuku. Aj učitelia na druhom stupni, takže je to určitý benefit,“ priblížil riaditeľ ZŠ Tupolevova v Bratislave Miroslav Cisár.

Náborom učiteľov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„V garzónkach sa nájomné spolu s energiami pohybuje do sumy 150 eur, čo je motivačné pre tých, ktorí nepochádzajú z Bratislavy a sú začínajúci učitelia,“ vyhlásila hovorkyňa mestskej časti Petržalka Mária Halašková.

Jazykové kurzy, náborové príspevky či príspevok na dopravu, aj to sú výhody, ktoré u pedagógov často zohrávajú dôležitú úlohu.

„Dobrý pracovný tím, príjemná pracovná atmosféra, pohyblivá pracovná doba, tímbildingy dva-trikrát ročne, tretí pilier. To sú veci, ktoré vieme dať navyše a pritiahnuť ľudí,“ vymenúva prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Nedostatok učiteľov sa nevyriešil

Niekde tieto benefity zafungovali a prilákali pedagógov do škôl. Problém s ich nedostatkom sa však nevyriešil. Najviac ich školy potrebujú v Bratislavskom kraji, najmenej v Prešovskom. Za máj pribudlo na pracovnom portáli 630 inzerátov.

„Aktuálne evidujeme nárast. Momentálne na Edujobs zverejnili 1 244 pracovných ponúk pre učiteľov a učiteľky na stredné a základné školy. V priemere na jeden inzerát reagujú štyria,“ hovorí PR manažérka prac. portálov Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

„Finančná stránka je to, čo ľudí priláka k učiteľskému povolaniu,“ tvrdí Cisár.

Odborári požadujú navýšiť im platy. Priemerná mzda učiteľa je 1 740 eur v hrubom a začínajúceho 1 200 eur v hrubom. „Najdôležitejším benefitom by bolo navýšenie platov. Predložili sme návrh na desať percent, uvidíme, čo prinesie druhé kolo kolektívneho vyjednávania,“ ozrejmil predseda OZ pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Najväčší dopyt je po matematikároch, slovenčinároch, angličtinároch, či informatikoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko