Na hlavný obsah

Skúsený politik blízky Robertovi Ficovi. Takto vidia prezidenta Pellegriniho zahraničné médiá

Viaceré konštatujú, že jednou z jeho hlavných úloh bude upokojiť rozpoltenú krajinu.

Skúsený politik blízky Robertovi Ficovi. Takto vidia prezidenta Pellegriniho zahraničné médiá
Reakcie zahraničných médií na inauguráciu prezidenta SR Petra Pellegriniho, Foto: RTVS

Inauguráciu prezidenta Petra Pellegriniho komentujú aj viaceré zahraničné médiá. Väčšina z nich si všíma to, že ide o skúseného politika blízkeho premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Českí verejnoprávni novinári poukazujú na to, že Peter Pellegrini je skúseným politikom. “Ako prvá hlava slovenského štátu bol v minulosti premiérom a taktiež šéfom parlamentu,“ upozorňuje CT24.

Česká televízia si všíma aj to, že náš nový prezident je spojencom premiéra Roberta Fica. “Pellegrini v kampani obhajoval rozhodnutia Ficovej vlády zastaviť zo štátnych zásob vojenskú pomoc Ukrajine. Vymedzil sa tiež proti rozhodnutiu českého kabinetu pozastaviť medzivládne konzultácie so Slovenskom,“ pokračuje CT24.

Reakciám zahraničných médií na inauguráciu prezidenta Petra Pellegriniho sa v Správach RTVS venoval redaktor Michal Cimerman:

Na spojenectvo Petra Pellegriniho s Robertom Ficom poukazujú aj rakúske médiá. “Po zložení prísahy má teraz ľavicový nacionalistický tábor v rukách dve najdôležitejšie politické funkcie v krajine,“ píše ORF.

To, že má nový prezident blízko k premiérovi, ktorého sa pokúsili zabiť, si všímajú aj za oceánom. “Peter Pellegrini, spojenec populistického predsedu vlády, zložil prísahu. Jeho víťazstvo vo voľbách upevnilo Ficovu moc, pretože jeho blízki kolegovia odteraz kontrolujú všetky strategické posty v štáte,“ zhodnotil The Washington Post.

Maďarskí novinári hodnotia výmenu prezidentov najmä z pohľadu exprezidentky Zuzany Čaputovej. V titulku píšu, že odišla krajšia tvár Slovenska.

“Na mužmi ovládanej a krízami zmietanej politickej scéne to nemala jednoduché. Počas piatich rokov zažila pandémiu covidu, začiatok vojny na Ukrajine či ekonomickú krízu,“ pripomína Népszava.

Viaceré média konštatujú, že jednou z hlavných úloh nového prezidenta bude upokojiť rozpoltenú krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet