Na hlavný obsah

Slony sa navzájom oslovujú menami: Prírodovedci prišli po mnohých rokoch k novému objavu

Museli použiť špeciálne technológie.

Slony sa navzájom oslovujú menami: Prírodovedci prišli po mnohých rokoch k novému objavu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slony sa navzájom oslovujú menami. Dokazuje to nová štúdia v prestížnom časopise Nature. Doteraz boli známe len dva druhy zvierat, ktoré majú takúto schopnosť – papagáje a delfíny. Vedci veria, že porozumenie komunikácie slonov pomôže pri ich ochrane. Akými menami sa oslovujú, vedci nevedia. Sú si však istí, že to mená sú.

„Slony sú veľmi sociálne a vokálne druhy. Ich komunikácia je veľmi zložitá a veľa sme toho zatiaľ nerozlúštili. Prišli sme však na to, že na seba volajú špecifickými zvukmi, čo interpretujeme ako ich mená,“ vysvetlil spoluautor štúdie George Wittemyer.

Objavu vedcov, že slony majú mená, sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Kamil Kolenič:

K takémuto záveru vedci prišli po 25 rokoch pozorovaní slonov afrických v rezervácii v Keni. Na dešifrovanie zvukov použili moderné technológie. „Asi polovica zvukov, ktoré slony vydávajú, sú pod úrovňou ľudského sluchu, takže ho nepočujeme. Použili sme preto špeciálne mikrofóny a analytické softvéry,“ pokračoval hlavný autor štúdie Michael Padro.

Štúdia podľa vedcov dokazuje, že slony nielenže používajú špecifický zvuk na oslovenie každého jedinca, ale že na toto volanie aj reagujú.

„Niekedy, keď sú vo veľkej skupine a iný slon na nich zavolá, reagujú všetci. Inokedy len určitý jedinec. Niekedy odpovie zvukom, či rovno príde, inokedy len zamáva ušami, chobotom alebo hlavou. Očividne tým odpovedá na konkrétne volanie, zatiaľ čo neoslovené slony toto volanie ignorujú,“ priblížil Wittemyer.

Výskum tiež naznačuje, že jeden slon reaguje na viacero mien. Vedci z toho usudzujú, že každý jedinec si pre ostatných vymyslí vlastné meno. Schopnosť slonov oslovovať sa menami vedci pripisujú ich veľmi silným sociálnym väzbám a zdedeným génom z prehistorických čias.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet