Na hlavný obsah

Slováci chcú proti Ukrajincom spečatiť postup do osemfinále. Hancko: Musíme hrať na hranici svojich možností

Slováci vstúpili do turnaja výhrou nad Belgickom, Ukrajinci podľahli Rumunom.

Slováci chcú proti Ukrajincom spečatiť postup do osemfinále. Hancko: Musíme hrať na hranici svojich možností
Foto: TASR/AP

Už v piatok (21. 6.) popoludní môže slovenská futbalová reprezentácia spečatiť postup do osemfinále majstrovstiev Európy v Nemecku. Zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu totiž v súboji základnej E-skupiny v Düsseldorfe vyzvú Ukrajincov a v prípade trojbodového zápisu získajú istotu účasti vo vyraďovačke.

Aj deľba bodov by pre Slovákov znamenala takmer istý postup. Piatkoví súperi sú v rozdielnej situácii. Kým hráči SR v úvodnom vystúpení na turnaji šokujúco zdolali Belgičanov 1:0, ukrajinskí reprezentanti podľahli hladko 0:3 Rumunom.

Ukrajinci musia zvíťaziť

Ukrajinci majú pred piatkom „nôž na krku“. Ak opäť prehrajú ich nádej na osemfinále zostane nanajvýš už len v teoretickej rovine. Podľa agentúry AP kouč Serhij Rebrov možno pristúpi k zmene na poste defenzívneho stredopoliara, kde by 34-ročného kapitána Tarasa Stepanenka mohol nahradiť iba 22-ročný Volodymyr Bražko.

Ten v národnom tíme debutoval iba v marci. „V zápase proti Rumunom nás považovali za favoritov a neľlo to podľa našich predstáv. Stále máme pred sebou dve stretnutia a môže situáciu napraviť,“ vyhlásil útočník Arťom Dovbyk.

Slováci majú s Ukrajincami vyrovnanú bilanciu

Vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji nastúpil slovenský výber so základnou zostavou s vekovým priemerom cez 30 rokov, od začiatku totiž hrali 37-roční Peter Pekarík s Jurajom Kuckom aj 35-ročný Martin Dúbravka.

Ukrajinský tím proti Rumunom nastúpil so základnou zostavou v priemere mladšou o približne 4,5 roka. Vzájomná bilancia oboch súperov je vyrovnaná. Z ôsmich stretnutí vyťažili Slováci tri víťazstvá aj tri remízy, dvakrát odchádzali zo zápasov ako zdolaný výber. Doteraz naposledy proti sebe tieto družstvá nastúpili v roku 2018 a z triumfu 4:1 sa tešila slovenská reprezentácia.

„Ukrajina má výborný tím zložený z talentovaných mladíkov. Majú dobrý systém, sú silní na lopte. Musíme hrať na hranici svojich možností, aby sme ich mohli zdolať,“ uviedol slovenský obranca Dávid Hancko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport