Na hlavný obsah

Slováci sa prepadávajú do chudoby. Takmer polovica ľudí nemá vôbec žiadne úspory

Chudobou je ohrozených 14 percent Slovákov.

Slováci sa prepadávajú do chudoby. Takmer polovica ľudí nemá vôbec žiadne úspory
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: STVR

Takmer polovica obyvateľov Slovenska nemá žiadne úspory. Podľa prieskumu agentúry AKO pre inkasnú spoločnosť EOS nemá finančný vankúš viac ako 41 percent opýtaných. Za posledné roky rastie aj počet tých, ktorí sú ohrození chudobou.

Život bez úspor a finančné problémy trápia podľa prieskumu najčastejšie menej vzdelanú časť populácie. Na prvom mieste sú osamelé ženy bez maturity. Lepšiu finančnú kondíciu majú, naopak, páry, či ľudia s úplným stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním.

Úsporám Slovákov sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktor Boris Novotňák:

Väčšina tých, ktorí si dokážu sporiť, má na účte menej ako tisíc eur. Vyše 33 percent Slovákov má na účte do 5-tisíc eur, a len niečo vyše dva a pol percenta má viac ako 50-tisíc eur.

„Urobiť si nejaký audit výdavkov, pozrieť si, kam tie peniaze smerujú. Potom si stanoviť nejaké priority, to znamená, že čo je potrebné a čo je nevyhnutné, a čo nie je zase také nevyhnutné pre bežný život. A keď už máme niečo nevyhnutné a zdá sa nám, že tam ide veľa peňazí, tak môžeme hľadať nejaké alternatívy.“ Takto načrtol spôsob, ako je možné získať lepšiu kontrolu nad peniazmi, analytik Swiss Life Select Slovensko Pavel Škriniar.

Vplyv inflácie

Slováci menej šetria aj podľa experta Národnej banky Slovenska. Zatiaľ čo obvykle si dokážu ušetriť sedem centov z každého eura, minulý rok šetrili málo.

„Vzhľadom na vysokú infláciu v minulom roku v podstate neusporili takmer nič,“ zhodnotil úspory Slovákov analytik z odboru fiškálnych a štrukturálnych analýz v NBS Milan Vaňko.

Kritériá chudoby

Vysoká inflácia spôsobila, že Slovensko sa prepadlo v rebríčku chudoby. Ten sa meria na základe 13 kritérií.

„Napríklad, či si vedia dovoliť dvoje párov topánok, či si vedia dovoliť vykúriť svoju domácnosť bez väčších problémov. Či vedia pokryť nejaké nepredvídané výdavky. Ak na sedem z týchto otázok odpovedia, že nie, nevedia, tak sú z tohto pohľadu chudobní, vysvetlil vedecký pracovník Fakulty managementu UK Michal Paleník.

Podľa údajov Eurostatu sa v prvom polroku 2023 Slovensko v tomto ukazovateli prepadlo najviac spomedzi krajín Európske únie. Chudobou je ohrozených 14 percent Slovákov. Horšie na tom však bolo napríklad Grécko, Španielsko a susedné Maďarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika