Na hlavný obsah

Slovák čelí v USA desiatim obvineniam a hrozia mu tam roky väzenia. On aj jeho rodina sú presvedčení o jeho nevine

Podľa Inštitútu ľudských práv porušujú jeho ľudské práva.

Slovák čelí v USA desiatim obvineniam a hrozia mu tam roky väzenia. On aj jeho rodina sú presvedčení o jeho nevine
Na snímke Alan Bill. Foto: RTVS

Slovákovi Alanovi Billovi hrozí v USA 95 rokov väzenia. Americké úrady ho obviňujú zo založenia a prevádzkovania internetového webu, kde sa mali predávať drogy či falošné doklady. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv tvrdí, že vo väzení porušujú jeho ľudské práva a mal by byť stíhaný na slobode.

Tridsaťjedenročný Alan Bill sa minulý rok v decembri vydal do Spojených štátov amerických. Domov sa viac nevrátil. Na jednom z letísk ho zatkli. V USA ho úrady obžalovali.

„Obžalovaný a ďalší stíhaní sa vedome a úmyselne dohodli na páchaní trestných skutkov – vedome a úmyselne šíriť kontrolované látky, ako metamfetamín (pervitín) či fentanyl. Vedome a úmyselne dodávať, distribuovať tieto látky prostredníctvom internetu,“ vyplýva z obžaloby.

Alan Bill čelí desiatim obvineniam. Podľa amerických úradov je obvinený zo zneužitia dokladov, bankoviek či z prania špinavých peňazí. Matka obvineného tvrdí, že syn neovládal žiadny cudzí jazyk. Ich rodina nikdy nemala peniaze a preto neverí, že by jej syn bol schopný ovládať americký web, kde sa nelegálne predávajú drogy.

„Stále mám v hlave, od kedy odišiel, že mu niekto ukradol identitu. Nie je toto môj syn. Kto ho napichol na niečo? Kto? Môj syn toto neurobil,“ reagovala matka väzneného Slováka Eva Potúčková. Podľa inštitútu ľudských práv boli porušené ľudské práva mladého Slováka a jeho väznenie v USA je neadekvátne.

„Nebolo mu umožnené kontaktovať slovenskú ambasádu, keď bol zatknutý. Napriek tomu, že neovláda žiadny cudzí jazyk, tak do dnešného dňa mu nebola doručená obžaloba v preklade. Takisto nerozumieme, prečo je človek, ktorý je obžalovaný z nenásilnej trestnej činnosti, vo väznici, kde sú vrahovia,“ ozrejmil Inštitút ľudských práv Peter Weisenbacher.

Čo sa deje so Slovákom obžalovaným v zahraničí zisťoval v Správach RTVS redaktor Silvester Roštár:

Tvrdí, že ho uniesla FBI

Alan Bill trvá na svojej nevine a cez rodinu odkázal, že ho agenti FBI uniesli. Podľa amerických súdov existuje proti nemu množstvo dôkazov. Odborníčka na trestné právo tvrdí, že by mal byť stíhaný na slobode.

„Stále sa dotazoval, čo sa deje. Nevedel komunikovať. Neboli mu dané odpovede. Tento priestor ja vidím z trestného hľadiska za nezákonný. Nemožno teda deklarovať, že ďalšie dokazovanie, ktoré sa tam bude diať, bude v poriadku. Mám za to, že úvodná časť trestného konania bola narušená,“ zhodnotila odborníčka na trestné právo Alexandra Karlíková.

Ak chce rodina dostať syna z väzenia, potrebuje zaplatiť kauciu. Jej výška ešte nie je určená. Môže byť vo výške aj jeden či dva milióny dolárov. Rodičia si zobrali pôžičku a sú ochotní založiť svoje dve nehnuteľnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko