Na hlavný obsah

Slovenská polícia zadržala českého dezinformátora, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač

Okrem iného zverejnil videá, v ktorých hovoril o údajných negatívnych dôsledkoch očkovania proti covidu-19.

Slovenská polícia zadržala českého dezinformátora, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač
Na snímke zadržaný Pavel Zítko. Foto: FB/Pavel Zítko - Prezident 2023

Slovenská polícia v pondelok (24. 6.) zadržala českého občana, na ktorého súd vo vlasti vydal európsky zatýkací rozkaz. Informovalo o tom slovenské policajné prezídium, ktoré uviedlo iba iniciály zadržaného, a to P. Z.

Podľa serveru Seznam Správy je dotyčným Pavel Zítko, ktorý čelí v Česku obžalobe z trestného činu šírenia poplašnej správy a česká polícia po ňom v apríli vyhlásila pátranie.

Okresný súd v Chomutove naposledy odvolal pojednávanie so Zítkom, ktoré sa malo konať minulý týždeň. Podobne súd postupoval už v máji. V prípade sa uskutočnilo len jedno pojednávanie, a to 19. apríla.

Zítko vtedy na súd nedorazil. Sudkyňa uviedla, že odmietol prevziať predvolanie na súd. Budovu chomutovského súdu kvôli Zítkovi a jeho priaznivcom strážili policajti.

Zítko podľa obžaloby, ktorej časť má ČTK k dispozícii, v roku 2021 v čase pandémie koronavírusu na sociálnej sieti zverejnil videá, v ktorých napríklad hovoril o podľa neho negatívnych zdravotných dôsledkoch očkovania proti covidu-19.

Vlani chcel Zítko kandidovať na prezidenta, ale nepredložil dostatočný počet občianskych podpisov.

Priebeh konania o vydaní zadržanej osoby zo Slovenska do inej členskej krajiny EÚ na základe európskeho zatýkacieho rozkazu závisí od toho, či hľadaný s takýmto krokom súhlasí a či sú splnené náležitosti v súvislosti so zatykačom.

Ak zadržaný dá súhlas na svoje vydanie, príslušnú administratívnu procedúru zavŕši žalobca, inak o vydaní rozhodne súd. Zadržaného možno tiež umiestniť do väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko