Na hlavný obsah

Slovenské verejnoprávne médiá sa dostali pod kontrolu vlády, píše agentúra Bloomberg

Ako vnímajú rušenie RTVS v zahraničí?

Slovenské verejnoprávne médiá sa dostali pod kontrolu vlády, píše agentúra Bloomberg
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS). Foto: SITA/Milan Illík

Slovensku sa venujú aj svetové médiá – viaceré si všímajú že slovenský parlament schválil zrušenie verejnoprávnej RTVS.

Nezávislosť médií na Slovensku je ohrozená po tom, keď parlament schválil reformu verejnoprávny médií, aby nad nimi získal väčšiu kontrolu, komentuje situáciu americká agentúra Bloomberg. Všíma si, že tento krok kritizuje opozícia, medzinárodné organizácie a aj samotní novinári.

Bloomberg píše, že poslanci na Slovensku schválili reformu verejnoprávnych médií, ktoré sa tak fakticky dostali pod priamu kontrolu vlády. To ohrozuje ich nezávislosť. Vládna koalícia nominuje v júli vlastných kandidátov do čela verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Protimediálne nálady sa zintenzívnili po minulomesačnom pokuse atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten obvinil zo zodpovednosti médiá a opozíciu. Vláda sústavne útočí na spravodajstvo ako zaujaté.

Fico v apríli vyhlásil, že verejnoprávne médiá nie sú objektívne, lebo sú protivládne. Tvrdil, že porušujú základné právo občanov na prístup k objektívnym informáciám. Ich neobjektívne spravodajstvo sa malo týkať najmä vojny na Ukrajine pandémie.

Fico a jeho spojenci chvália takzvané alternatívne médiá, ktoré vládu nekritizujú, ale kritizujú pandemické opatrenia a šíria konšpirácie o vakcínach vojne na Ukrajine.

Pod tlakom na Slovensku sú aj súkromné médiá. Ficove kroky údajne kopírujú postup maďarského premiéra Viktora Orbána. Podľa agentúry Bloomberg sa slovenskí novinári postavili proti „orbanizácii“ médií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko