Na hlavný obsah

Potravinári hrozia vyššími cenami mäsa. Ohrozuje ich koniec daňových úľav aj konflikt EÚ s Čínou

Čína zvažuje zákaz dovozu európskeho mäsa.

Potravinári hrozia vyššími cenami mäsa. Ohrozuje ich koniec daňových úľav aj konflikt EÚ s Čínou
Ilustračná snímka Foto: RTVS

To, že spracovatelia potravín na Slovensku prídu o odvodové úľavy, nie je jediná komplikácia, ktorá ovplyvní ich živobytie. Je tu aj konflikt Číny a Európskej únie. Čína je najväčším spotrebiteľom bravčoviny. Zákaz dovozu mäsa z Únie môže výrazne otriasť trhom.

Na konci júna skončia slovenským potravinárom odvodové prázdniny. To sa bude týkať aj spracovateľov mäsa. Tí avizujú, že bez pomoci od štátu by ceny mäsa boli už teraz vyššie.

„Odvodová úľava pre potravinárov bola z pohľadu spracovateľov mäsa hodnotená ako veľmi účinné opatrenie, ktoré dopomohlo k stabilizácii cien mäsa, mäsových výrobkov na Slovensku,“ vyhlásila výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) na začiatku júna v relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že hľadá spôsob, ako navýšiť rozpočet pre spracovateľov potravín.

Odvodovým úľavám pre spracovateľov potravín sa v Správach RTVS venoval Erik Adamson:

„Pracujeme na schéme štátnej pomoci pre potravinárov, ktorú vypracovávame na ministerstve. Následne vám to schvaľuje protimonopolný úrad, musí vám to odsúhlasiť Európska komisia,“ uviedol Takáč.

„Predpokladáme, že zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov a zároveň nárast odvodov na strane zamestnávateľa bude mať negatívny dopad aj na cenotvorbu,“ skonštatovala Forrai.

Čaká ich ďalšia možná rana

Chovateľov ošípaných a spracovateľov bravčového mäsa čaká ďalšia možná rana. Čína zvažuje zákaz dovozu európskeho mäsa. Peking tak reaguje na rozhodnutie Európskej komisie zaviesť clá na čínske elektrické autá.

„Samozrejme, sektor by bol v prípade zavedenia týchto opatrení poškodený. Respektíve, to mäso, ktoré sa do Číny nevyviezlo, by muselo nájsť nového spotrebiteľa,“ povedal analytik spoločnosti XTB Jiří Tyleček.

Chovatelia prasiat by tak stratili veľký trh. Odbyt na svoju produkciu by hľadali len na domácom trhu. To by sa dotklo nielen chovateľov, ale aj spracovateľov a ďalších potravinárov.

„Dá sa čakať, že chovatelia by boli poškodení, pretože časť produkcie by nepredali za ceny, ktoré by potrebovali, takže by mali nižšie príjmy,“ dodal analytik.

Menší a strední farmári pre RTVS mimo záznam povedali, že sa budú musieť spoľahnúť aj na predaj z dvora. No prebytok mäsa z krajín Európskej únie zatlačí aj na nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko