Na hlavný obsah

Smrť za počúvanie juhokórejského popu: Utečenci z KĽDR prehovorili o brutálnych praktikách režimu

Správa vychádza z výpovedí 649 utečencov.

Smrť za počúvanie juhokórejského popu: Utečenci z KĽDR prehovorili o brutálnych praktikách režimu
Archívna snímka - Ľudia sa zúčastňujú na masovom zhromaždení, ktoré Severná Kórea nazýva "dňom boja proti americkému imperializmu". Foto: TASR/AP

Dvadsaťdvaročného Severokórejčana verejne popravili za to, že sledoval a zdieľal filmy a počúval popovú hudbu z Južnej Kórey. Podľa denníka The Guardian to tvrdí správa o situácii v oblasti ľudských práv v KĽDR. Tú vo štvrtok (27. 6.) zverejnilo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie. Správa vychádza z výpovedí 649 severokórejských utečencov.

Nemenovaný utečenec z KĽDR uviedol, že mladík bol popravený v roku 2022 v provincii Hwanghe-namdo. A to za počúvanie 70 juhokórejských piesní a pozeranie a šírenie troch filmov. Podľa severokórejských úradov sa tým previnil proti zákonu z roku 2020, ktorý zakazuje „reakcionársku ideológiu a kultúru“.

Správa podrobne opisuje veľké úsilie izolovaného severokórejského diktátorského režimu kontrolovať prenikanie informácií a kultúrnych vplyvov zo zahraničia. Režim sa pritom zameriava predovšetkým na mladých ľudí.

Ďalšie prehrešky zahŕňajú vydávanie neviest v bielych šatách, nosenie slnečných okuliarov či popíjanie alkoholu z vínnych pohárov. To je všetko v KĽDR považované za juhokórejské zvyky, píše The Guardian.

Prísne kontroly

Podľa výpovedí utečencov tiež severokórejské úrady často kontrolujú ľuďom mobilné telefóny, aby overili pravopis mien a zistili, či dotyčný nepoužíva výrazy a slangové termíny pochádzajúce z Južnej Kórey.

Obyvatelia Severnej a Južnej Kórey hovoria rovnakým jazykom, vzhľadom na oddelenie krajín po kórejskej vojne z rokov 1950 až 1953 sú však medzi nimi drobné rozdiely.

Rádio slobodná Ázia v roku 2022 uviedlo, že severokórejský režim prenasleduje ľudí, ktorí nosia oblečenie a účesy v „kapitalistickom štýle“. A to napríklad skinny džínsy, tričká s nápismi obsahujúcimi cudzie slová či farbené alebo dlhé vlasy.

Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Vodca KĽDR Kim Čong-un.Foto: TASR/AP

Aj napriek tvrdým opatreniam sa prienik juhokórejskej kultúry, vrátane najnovších televíznych šou, zdá nezastaviteľný. Uviedol to jeden zo severokórejských utečencov.

„Rýchlosť, s akou juhokórejská kultúra ovplyvňuje Severnú Kóreu, je naozaj veľká. Mladí ľudia sledujú a kopírujú juhokórejskú kultúru a naozaj milujú všetko juhokórejské,“ povedala novinárom na tlačovej konferencii v Soule žena z KĽDR.

„Keď mladí Severokórejčania sledujú juhokórejské relácie, hovoria si: „Prečo musíme žiť takto?´ Radšej by som zomrela ako žiť v KĽDR,“ vyhlásila utečenka. Uviedla tiež, že na verejnosti sa zakazuje akokoľvek vodca Severnej Kórey kritizovať, no medzi blízkymi priateľmi či príbuznými sa tak deje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet