Na hlavný obsah

Splnomocnenec vlády Peter Kotlár vyhlásil, že na Slovensku pandémia nebola. KDH žiada jeho odvolanie

Vyhlásil to na mimoriadnom zdravotníckom výbore.

Splnomocnenec vlády Peter Kotlár vyhlásil, že na Slovensku pandémia nebola. KDH žiada jeho odvolanie
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

O ďalšom kroku k predpisom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) rozhodne medzirezortná pracovná skupina. Slovensko ako jediné zo 190 krajín nové postupy odmietlo. Opozícia chce ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) zaviazať, aby toto rozhodnutie zmenila.

V stredu (19. 6.) preto mimoriadne rokoval zdravotnícky výbor. Vládny splnomocnenec ho ukončil slovami, že pandémia na Slovensku nebola. Oficiálne údaje štátu pritom hovoria o tisícoch obetí.

Ministerka zdravotníctva mala na výbore vysvetľovať odmietavý postoj Slovenska k novým predpisom WHO. Na rokovaní, ktoré zvolali opozičné strany, chýbala. Zastupoval ju štátny tajomník.

Rokovaniu zdravotníckeho výboru NR SR sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

„My sme sa jasne pýtali na výbore, kedy sa pani ministerka vyjadrí, ako sa postaví k budúcnosti, či sa pridáme k ostatným krajinám, či bude táto hanba pokračovať alebo nebude,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS).

„Pani ministerka zvolala už na budúci týždeň medzirezortnú pandemickú skupinu, ktorá už počas pandémie vznikla. Táto skupina má prerokovať ďalší postup k tomu, ako sa ďalej postavíme k medzinárodným zdravotníckym predpisom,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko.

Postoj vlády kritizuje 24 odborných organizácií združených v Slovenskej lekárskej spoločnosti. Dištancovaním sa od nových postupov môže podľa lekárskych spoločností dôjsť k ohrozeniu zdravia obyvateľov krajiny.

„To je výmena informácií odborných a vedeckých, možnosť dostať sa k nejakým liekom, vakcínam, diagnostikám, diagnostickým postupom, novinkám,“ vymenúva hlavná odborníčka MZ SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Výzva KDH

„Nie je pravda, že SR nebude mať k dispozícii lieky a iné zdravotnícke produkty, že bude izolovaná od zvyšku sveta. SR sa bude môcť dobrovoľne podieľať na opatreniach vyplývajúcich z IHR, ak to bude pre SR výhodné a potrebné,“ tvrdí poslanec NR SR a splnomocnenec vlády Peter Kotlár (SNS).

Diskusia o zdravotníckych predpisoch sa skončila vyjadrením vládneho splnomocnenca, ktorým niektorých z prítomných zaskočil.

„V závere môjho vyšetrovania, ktoré prednesiem v septembri je aj jasný dôkaz toho, že na Slovensku pandémia nebola z hľadiska toho, čo pandémia znamená. Nech sa páči, zapíšte si to,“ vyhlásil Kotlár.

„Dvadsaťtisíc ľudí zomrelo, zomreli nám zdravotníci, záchranári, sestry, lekári a pán Kotlár nám s čistým plechovým ksichtom povie, že tu žiadna pandémia nebola. Oni si z nás normálne robia srandu,“ okomentoval to člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo František Majerský (KDH).

„Každý najlepšie uverí tomu, čo uvidí na vlastné oči, ja som tú pandémiu videl na vlastné oči, čiže ja som presvedčený o tom, že bola,“ reagoval prednosta Kliniky infektológie a geog. medicíny UNB Peter Sabaka.

„Som človek, ktorý sa veľmi silno orientuje na fakty a na dáta. Myslím si, že ten nárast v tých nadbytočných úmrtiach v rokoch 20-21-22 hovorí sám za seba. Za mňa určite môžeme hovoriť o pandémii,“ vyhlásil Štofko.

KDH po zdravotníckom výbore dodalo, že vyzýva vládu, aby odvolala splnomocnenca vlády Petra Kotlára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko