Na hlavný obsah

Ministerka Dolinková reaguje na Petra Kotlára: Spochybňovanie pandémie je neúctou k pozostalým obetí

Reagovala na vyhlásenie Petra Kotlára.

Ministerka Dolinková reaguje na Petra Kotlára: Spochybňovanie pandémie je neúctou k pozostalým obetí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Akékoľvek spochybňovanie pandémie ochorenia COVID-19 je neúctou k pozostalým obetí. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) s tým, že Slovensko zaznamenalo asi 20-tisíc nevynútených obetí koronavírusu. Vyjadrila nad nimi ľútosť. Zároveň poukázala na potrebu vyšetrenia zodpovednosti za pandémiu.

„Trváme na tom, aby bola vyšetrená orgánmi činnými v trestnom konaní konkrétna zodpovednosť osôb, ktoré boj proti COVID-19 na Slovensku riadili. Akékoľvek spochybňovanie pandémie je neúctou k ich pozostalým,“ skonštatovala.

„Zároveň musím povedať, že je to aj zodpovednosť tých, ktorí dnes v opozícii vykrikujú a zachraňujú slovenské zdravotníctvo. Pamätáme si na ich manažérske zlyhania, plytvanie peniazmi a neschopnosť ochrániť ľudí. V tých časoch, keď sa utiekali ľudia pod ich ochranu a podporu, zlyhali na plnej čiare,“ pokračovala Dolinková.

Pozrite si vyhlásenie ministerky Dolinkovej aj odborníkov SAV, ktorí sa vyjadrili k situácii a výzve Vláde SR:

Šéfka rezortu vyzdvihla všetkých lekárov a zdravotníkov za prácu v období covidu. „Chcem sa zároveň poďakovať všetkým lekárom a zdravotníckemu personálu, ktorí v tých ťažkých a zložitých časoch aj za cenu nasadzovania vlastných životov pomáhali ohrozeným ľuďom,“ uzavrela.

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár na stredajšom (19. 6.) rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo avizoval, že v septembri predstaví závery vyšetrovania k manažovaniu pandémie COVID-19.

Tie podľa neho ukázali, že pandémia na Slovensku z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov nebola. Dané tvrdenia odmietla opozícia aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko.

Výzva odborníkov Vláde SR

Vedci a odborníci, ktorí boli počas pandémie súčasťou iniciatívy Veda pomáha COVID-19 upozorňujú, že rešpektovanie iného názoru nemôže byť zamieňané s popieraním poznatkov založených na dôkazoch.

Preto vyzývajú vládu, aby na rokovania so Svetovou zdravotníckou organizáciou nominovala kvalifikovaného odborníka z oblasti epidemiológie a verejného zdravia.

„Chceli by sme dosiahnuť, aby v takýchto výsostne odborných otázkach Slovensko reprezentovali na medzinárodnej pôde, akou je WHO, odborníci v danom odbore, o ktorom rokovanie je. Myslím si, že Slovensko takých odborníkov má. Ten človek, ktorý nás zastupuje v súčasnosti, nemá za sebou históriu, aby v takejto téme nás skutočne ako krajinu reprezentoval,“ uviedol virológ Biomedicínskeho centra SAV Boris .

Ide však len o jeden z cieľov iniciatívy. Chcú aj osloviť verejnosť. „Dať im signál, že sme tu a sme znepokojení z toho, akým smerom sa upiera verejná debata, akým smerom je Slovensko reprezentované navonok,“ povedal.

Odborníkov znepokojilo aj dištancovanie sa od aktualizácie medzinárodných zdravotníckych predpisov. Klempa zdôraznil, že nejde o pandemickú zmluvu, o tej sa stále len rokuje.

Veci, ktoré by sa nemali meniť, sa menia, myslí si molekulárny imunológ SAV Vladimír Leksa. „V prípade, napríklad, že sa objaví nejaká pandémia, čo sa môže stať, myslím si, že nám hrozí veľké riziko, že nebude manažovaná tak, ako by mala byť,“ dodal. Dištancovanie sa od aktualizácie zdravotných predpisov WHO vníma ako politický krok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko