Na hlavný obsah

Sporiť na dôchodok sa dá aj na európskej úrovni: Čo je to európsky dôchodok a pre koho je určený?

Podrobnosti sme pre vás zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

Sporiť na dôchodok sa dá aj na európskej úrovni: Čo je to európsky dôchodok a pre koho je určený?
Ilustračná snímka seniorky. Foto: RTVS

Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt je dobrovoľným sporením na dôchodok s využitím rôznych sporiacich a investičných produktov. Jeho výhodou je to, že ho možno preniesť v rámci krajín Európskej únie. V relácii RTVS Peniaze sme o európskom dôchodku zisťovali viac.

„Európsky dôchodok je určený všetkým ľuďom, ktorým záleží na dôchodku. Je to alternatíva k lokálnym tretím pilierom,“ vysvetlil spoluzakladateľ Finax Radoslav Kasík. Vzhľadom na jeho parametre je podľa Kasíka európsky dôchodok primárne určený pre mladých ľudí, ktorí plánujú stráviť čas kariéry v zahraničí.

Je však určite zaujímavý aj pre zamestnancov nadnárodných firiem alebo cudzincov pracujúcich v rôznych krajinách. Do celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu môže prispievať aj zamestnávateľ.

„Za mňa najatraktívnejšou formou je investovanie do indexových fondov podobným spôsobom, ako to poznáme dnes v druhom a treťom pilieri. Dôvody sú hlavne náklady, široko rozložené riziko aj dlhodobo zaujímavý výnos,“ priblížil Kasík.

Výnimky predčasnej výplaty dôchodku

Likvidita a možnosť výplaty európskeho dôchodku sa viaže na dôchodkový vek. „Pri dôchodku musí byť nejaké postupné čerpanie minimálne päť rokov. Môže byť aj jednorazový výber, ale to je len pri sumách menších ako štvornásobok priemernej mesačnej mzdy,“ uviedol.

Existujú ale aj výnimky, kedy sa dá európsky dôchodok vybrať predčasne. „A to je plná invalidita, zdravotné postihnutie, prípadne vyšší vek a dlhodobá nezamestnanosť. Tá sa definuje vekom 57 rokov a minimálne dvanásť mesiacov nezamestnanosti,“ vysvetlil Kasík.

Príspevky sporiteľa sú podľa neho rovnako ako v treťom pilieri, teda v doplnkovom dôchodkovom sporení, odpočítateľné zo základu dane a maximálne do výšky 180 eur ročne.

„V čom je možno európsky dôchodok zaujímavejší je, že sa riadi európskou legislatívou. Čiže národné nálady alebo lokálne chute politikov nemajú dosah na zmenu legislatívy. Tým sa zabezpečuje ochrana týchto aktív,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika