Na hlavný obsah

Štartuje 48. ročník Copa America: Argentína s Messim môže napodobniť Španielsko

USA budú prestížny futbalový turnaj hostiť druhýkrát.

Štartuje 48. ročník Copa America: Argentína s Messim môže napodobniť Španielsko
Na archívnej snímke argentínsky futbalista Lionel Messi drží nad hlavou trofej po triumfe vo finálovom zápase Argentína - Brazília na juhoamerickom šampionáte Copa America. Foto: TASR/AP

Duelom medzi obhajcom titulu Argentínou a Kanadou odštartuje v noci na piatok SELČ v Atlante 48. ročník Copa America. USA budú prestížny futbalový turnaj hostiť druhýkrát, do štvrťfinále postúpia dva najlepšia tímy zo štyroch štvorčlenných skupín.

K spolufavoritom patria Brazília a Uruguaj, „čiernym koňom“ môže byť Kolumbia finále je na programe 15. júla o 2.00 SELČ na Hard Rock Stadium v Miami Gardens.

Argentína môže napodobniť Španielsko

Argentínčania s Lionelom Messim môžu napodobniť Španielsko, ktoré doposiaľ ako jediné triumfovalo na troch vrcholných futbalových podujatiach za sebou. Španielom sa to podarilo na ME 2008, MS 2010 a ME 2012.

Argentína v roku 2021 zdolala vo finále kontinentálneho šampionátu Brazíliu 1:0 gólom Angela di Mariu. V decembri 2022 sa v Katare tešila zo zisku tretieho titulu majstrov sveta po úspešnom rozstrele z 11 m v dueli s Francúzskom.

V A-skupine sa okrem Kanady stretne s Peru a Čile. „Nie je jednoduché nájsť motiváciu, keď ste vyhrali všetko, čo sa vo futbale dá. Hráči sú však hladní po ďalšom úspechu a chcú obhájiť trofej,“ zdôraznil pred štartom turnaja tréner Argentínčanov Lionel Scaloni.

O druhé postupové miesto by sa mali „pobiť“ dva andské tímy. Výhodou Čiľanov by mohol byť fakt, že na ich lavičke sedí Ricardo Gareca, bývalý dlhoročný kouč Peruáncov.

Uruguaj aj so Suarezom

V B-skupine sa predstavia Mexiko, Ekvádor, Venezuela a Jamajka. Favoritom C-skupiny bude Uruguaj, ktorý si zmeria sily s domácimi Američanmi, Panamou a Bolíviou. „Urus“ sú s 15 titulmi v historickej tabuľke na prvom mieste spoločne s Argentínou.

Lídrom ofenzívy tímu renomovaného trénera Marcela Bielsu by mal byť Darwin Nunez z FC Liverpool. Už piatykrát bude štartovať na turnaji Luis Suarez, ktorý bol aj pri doposiaľ poslednom prvenstve v roku 2011.

Brazílčania chcú získať jubilejný titul


V déčku budú hlavnými ašpirantmi na postup Brazília s Kolumbiou, ďalšími účastníkmi skupiny sú Paraguaj a Kostarika. Brazílčania sa budú usilovať získať jubilejný desiaty kontinentálny titul.

K splneniu cieľa by im mal pomôcť aj talentovaný Endrick, ktorý sa v lete stane klubovým spoluhráčom svojich krajanov Viniciusa Juniora a Rodryga v Reale Madrid. Kolumbijčania vo svojom strede s Luisom Diazom ťahajú 23-zápasovú sériu bez prehry a dobrú formu potvrdili aj v príprave, keď zdolali USA presvedčivo 5:1.

Endrick v marci rozhodol o víťazstve Brazília v prípravnom zápase proti Anglicku vo Wembley. Ve veku 17 rokov a 246 dní sa stal najmladším strelcom „kanárikov“ od Ronalda. Presadil sa aj v ďalšom dueli proti Španielsku a mnohí o ňom začali hovoriť ako o možnom nástupcovi Pelého.

„Musíme byť trpezliví a vyhnúť sa tomu, aby sme Endricka hneď prirovnávali k Pelému či iným legendám. Dôležité je, aby naďalej rozvíjal svoj talent a nestratil futbalovú esenciu,“ upozornil tréner Brazílčanov Dorival Junior.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport