Na hlavný obsah

Štát je zodpovedný za segregáciu rómskych detí v škole v Terni, potvrdil krajský súd

Ide o prvé takéto rozhodnutie súdu v histórii Slovenska.

Štát je zodpovedný za segregáciu rómskych detí v škole v Terni, potvrdil krajský súd
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Krajský súd v Prešove potvrdil, že štát je zodpovedný za segregáciu rómskych detí v škole v obci Terňa. Zároveň ide o prvé rozhodnutie súdu, že štátne inštitúcie musia aj prijať plán opatrení a potom segregáciu v škole odstrániť.

Pred ôsmimi rokmi Terňa vypovedala spoločný školský obvod Malému Slivníku. Dôvodom bolo, že škola v Terni nemala dostatočnú kapacitu.

„Nemali sme na výber, lebo nám počet žiakov rástol. Využili sme všetky možné priestory, ktoré sme vedeli na to, aby sme vytvorili triedy, ale už sme nemali kde,“ vysvetlil starosta obce Terňa Juraj Senderák.

Štát však rozhodol, že deti zo susednej obce budú do školy v Terni chodiť naďalej. Výsledkom je, že vo viacerých triedach sú výlučne rómski žiaci.

„Väčšinu žiakov našej školy tvoria rómski žiaci. Zhruba tých 70 percent. Preto podeliť to tak, aby neboli čisto rómske triedy, sa teoreticky nedá,“ uviedol riaditeľ Základnej školy v Terni Pavol Tokár.

Segregácii rómskych žiakov v Terni sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

Prvýkrát v histórii Slovenska

Štát žalovala Poradňa pre občianske a ľudské práva. S podnetmi najprv neuspela, no Najvyšší súd SR prípad do Prešova vrátil. To, že štát pochybil, najnovšie potvrdil krajský súd.

„Odvolací senát vychádzal z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva a vo svojich záveroch sa stotožnil s názorom súdu prvej inštancie,“ priblížila hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

„Prvýkrát v histórii Slovenska uložil štátnym inštitúciám povinnosť prijať opatrenia či plán na odstránenie segregácie. Súdy vlastne vyčítajú štátnym inštitúciám, že zvýšili koncentráciu rómskych detí na škole a škole neposkytli žiadnu podporu,“ skonštatovala advokátka Poradne pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková.

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné. Na vypracovanie plánu má štát pol roka a do dvoch rokov ho musí aj naplniť.

„Pripravujeme nový školský rok tak, ako to bolo doteraz aj so žiakmi z Malého Slivníka,“ uviedol riaditeľ Pavol Tokár. „Teraz čakáme na to, s čím príde štátna správa a ako to budeme spoločne riešiť,“ priblížil starosta obce Sendrák. Oslovili sme aj ministerstvo školstva. Odpoveď sme zatiaľ nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny