Na hlavný obsah

Štát obnovil výzvu v programe Ľudské práva. V hre je takmer 770-tisíc eur pre mimovládky aj školy

O projektoch rozhodnú expertné komisie.

Štát obnovil výzvu v programe Ľudské práva. V hre je takmer 770-tisíc eur pre mimovládky aj školy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rezort spravodlivosti nanovo vyhlásil dotačnú výzvu v programe Ľudské práva, ktorú vo februári zrušil. K dispozícii je takmer 770-tisíc eur. Z týchto peňazí financujú mnohé projekty mimovládne organizácie aj školy. O projektoch rozhodnú expertné komisie, v ktorých budú po novom len zástupcovia štátnych inštitúcií.

Peniaze sú vyčlenené na ochranu a podporu ľudských práv, boj proti diskriminácii, rasizmu, xenofóbii či antisemitizmu. Záujemcovia môžu podávať žiadosti do 12. augusta.

,,Podávanie žiadostí bude prebiehať tak, ako doteraz. Dotačný mechanizmus zostáva podstate zachovaný. Môžu žiadať o poskytnutie dotácie vo výške od päť- do 50-tisíc eur,“ vysvetlila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi (nom. Smer-SD).

Obnove výzvy v programe Ľudské práva sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Rezort spravodlivosti predošlú dotačnú výzvu vo februári zrušil aj preto, že podľa neho niektoré mimovládne organizácie boli v minulosti zvýhodňované a od štátu dostávali viac peňazí. Problém videlo v zložení hodnotiacej komisie.

,,Dôvodom bolo, že existujú určité konflikty záujmov medzi žiadateľmi a možnými členmi komisie a preto sme sa rozhodli zmeniť zloženie tejto hodnotiacej komisie, aby sme minimalizovali konflikt záujmov,“ pokračovala Roskoványi.

,,V poradnom výbore boli zástupcovia mimovládnych neziskových organizácií. Prvýkrát počas fungovania tejto dotačnej schémy budú tieto posudzovacie expertné komisie, zložené v zásade zo zástupcov vlády a vládnych politických strán. Nebola potreba doteraz to riešiť takto a aj teda z titulu toho, že ľudské práva sú podľa nášho nášho názoru nadstraníckym problémom,“ povedal predseda Komory mimovládnych organizácií Marcel Zajac.

,,Systém založený na nezávislom expertnom posúdení a viacnásobnej kontrole bol funkčný a transparentný. Štát tak na seba prevzal plnú zodpovednosť za objektívne posúdenie žiadostí,“ dodala riaditeľka OZ Via Iuris Katarín Batková.

Po zrušení predošlej výzvy ministerstvo spravodlivosti garantovalo, že auditom preverí možné manipulácie pri posudzovaní projektov. Výsledky z neho doteraz nevieme. Zástupcovia mimovládnych organizácií rezort vyzývajú, aby ich zverejnilo, keďže na základe podozrení zmenilo expertnú komisiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko