Na hlavný obsah

Štátni kontrolóri varujú vládu pred zadlžovaním verejnej správy, spôsobujú ho neadresné opatrenia

Minister financií tvrdí, že nejde o výhradu, ale konštatovanie.

Štátni kontrolóri varujú vládu pred zadlžovaním verejnej správy, spôsobujú ho neadresné opatrenia
Ilustračná snímka peňazí. Foto: TASR/DPA

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) upozorňuje vládu, že deficit verejnej správy sa medziročne výrazne zvýšil a skončil na úrovni viac ako šesť miliárd eur.

Štátni kontrolóri tiež upozorňujú, že v roku 2023 bol vyšší ako je priemer krajín Európskej únie a len päť krajín dosiahlo horší výsledok.

Opozícia vyzýva vládu na účinnejšie šetrenie. Minister financií reaguje, že zo strany NKÚ nejde o výhradu, ale konštatovanie. Zároveň pripomína, že vláda pripravila jasný plán na konsolidáciu verejných financií.

Celkový dlh verejnej správy bol podľa NKÚ v minulom roku takmer 69 miliárd eur, čo predstavuje 56 percent HDP a medziročne sa zvýšil o 5,4 miliardy eur.

„Dôvodom rastúceho zadlženia sú neadresné opatrenia na zmiernenie dopadov rastúcich cien energií a kroky zamerané na udržanie alebo zlepšenie sociálneho štandardu seniorov. Dlh na jedného obyvateľa pritom neustále rastie. Vlani dosiahol úroveň viac ako 12-tisíc eur. V roku 2010 to bolo cez päťtisíc eur,“ priblížila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Opozícia vyzýva na opatrenia

Poslanec Marián Viskupič (SaS) s kritikou súhlasí. Vyzýva vládu, aby pripravila ďalšie opatrenia na zmiernenie zlého stavu verejných financií.

„Vláda a štát by mal konsolidovať a šetriť hlavne na sebe. V prvom rade je absolútne nezodpovedné vytváranie nových výdavkov v tejto situácii a, bohužiaľ, aj to sa deje. Zároveň nemáme žiadne opatrenia, ktoré by na strane štátu znižovali výdavky,“ povedal Viskupič.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) upozorňuje, že financie boli v zlom stave už v čase jeho nástupu do funkcie minulý rok.

„Zdedil som 6,5-percentný deficit vyše osem miliárd eur. Dali sme úplne jasný plán o tom, ako budeme znižovať deficit o jeden percentuálny bod tak, aby sme nezaškrtili ekonomiku, aby sme neznížili životnú úroveň ľudí na Slovensku,“ uviedol Kamenický.

Zlyhávanie štátu

Správa NKÚ prináša viaceré informácie o tom ako štát zlyháva v tejto oblasti, konštatuje analytik Radovan Ďurana z INESS.

„Štát nevie dosahovať úspory, ktoré si sám naplánoval napríklad v zdravotníctve. Mnohé opatrenia sa riešia na poslednú chvíľu rozpočtovými opatreniami. To znamená, že tá príprava rozpočtu nemá dostatočnú kvalitu,“ vysvetlil.

Dodal, že až budúcoročný rozpočet jasne ukáže efekt konsolidačných opatrení súčasnej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika