Na hlavný obsah

Suma, ktorú poisťovne vyplatia pri dopravnej nehode, by sa mala zvýšiť

Majiteľom nepoistených áut budú hroziť vyššie pokuty.

Suma, ktorú poisťovne vyplatia pri dopravnej nehode, by sa mala zvýšiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Maximálna suma, ktorú poisťovne vyplatia pri dopravnej nehode v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP), by sa mala zvýšiť. Vyplýva to z návrhu zákona, o ktorom budú rokovať poslanci na júnovej schôdzi. Poisťovne aj Slovenská asociácia na ochranu práv poškodených (SAOPP) považujú zákon za neúplný.

Ak niekto pri dopravnej nehode spôsobí škodu na majetku, povinné zmluvné poistenie mu maximálne hradí niečo vyše milión eur. Ak by pri dopravnej nehode boli zranení alebo mŕtvi, poisťovňa najviac preplatí necelých päť a štvrť milióna eur.

Zmenám v povinnom zmluvnom poistení sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVSOliver Remiáš:

Poslanci sa zaoberajú novelou zákona, ktorá tieto sumy zvýši. Od Slovenska to žiada Európska únia. Vládny návrh by mohla podporiť aj časť opozície.

„Samozrejme, budeme ešte na klube sedieť. Ale som presvedčený, že toto je jeden z tých lepších zákonov, ktorý pomôže práve problematike PZP,“ vyhlásil poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

Vyššie by mali byť aj pokuty, ktoré musia zaplatiť majitelia nepoistených áut. Nepoistených vozidiel je podľa SAOPP asi osem percent.

„Je to viac ako 300-tisíc vozidiel. Navrhujeme razantnejší krok, ako to funguje aj v iných krajinách, dokonca aj na Slovensku pri výživnom, a to dočasne zadržať vodičský preukaz,“ uviedol predseda SAOPP Dalimil Hatok.

„Ministerstvo financií o nich vie a sme v štádiu rokovania s ministerstvom dopravy a ministerstvom vnútra, kde sankčný systém chceme v najbližšej dobe upraviť,“ informovala štátna tajomníčka ministerstva financií Daniela Klučková.

Kritika návrhu

„Podáme ako KDH aj pozmeňujúci návrh, osvojíme si tie pripomienky, lebo ako spomínali zástupcovia, že osem percent týchto áut nemáme poistených,“ skonštatoval poslanec NR SR Igor Janckulík (KDH).

„Možno, že ten návrh siahnuť na vodičský preukaz a možno na technický preukaz, to všetko by malo prísť asi postupne do platnosti. Ja osobne som za radikálne riešenie, pretože to PZP je nástroj, ktorý ochraňuje predovšetkým poškodených,“ upozornil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ján Blcháč (Hlas-SD).

Takáto časť chýba v návrhu aj Slovenskej asociácii poisťovní. Okrem toho kritizuje zmenu, ktorú poslanci prijali na finančnom výbore. Poisťovňa v niektorých prípadoch bude musieť preplatiť polovicu škody, aj keď vodič odíde z miesta nehody.

„Považujeme to, s prihliadnutím aj na medializované prípady, za morálny hazard a nefér postoj voči ostatným vodičom, ktorí dodržiavajú zákonné povinnosti,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie poisťovní Martin Kaňa.

Poslanci by sa zmene zákona o povinnom zmluvnom poistení mali venovať už na najbližšej schôdzi, tá sa začína na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko