Na hlavný obsah

Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila prvý smrteľný prípad človeka s vtáčou chrípkou

V Mexiku zomrel 59-ročný muž po horúčke a nevoľnostiach.

Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila prvý smrteľný prípad človeka s vtáčou chrípkou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Mexiku zomrel človek na vtáčiu chrípku v prvom potvrdenom prípade nakazenia človeka variantom H5N2, oznámila v stredu (4. 6.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje agentúra AFP.

Nemenovaný 59-ročný muž, ktorý zomrel 24. apríla po horúčke, dýchavičnosti, hnačke a nevoľnosti, „nebol v minulosti vystavený hydine ani iným zvieratám“ a mal „viacero základných ochorení“, uviedla WHO vo vyhlásení.

„Obyvateľ bol hospitalizovaný v meste Mexiko a v ten istý deň zomrel,“ uvádza sa vo vyhlásení. Išlo o „prvý laboratórne potvrdený prípad nákazy vírusom chrípky A(H5N2) na svete“, dodala WHO. Mexické zdravotnícke orgány po vykonaní laboratórnych testov oznámili 23. mája potvrdený prípad zdravotníckemu orgánu OSN.

WHO uviedla, že zdroj nákazy vírusom nebol známy, hoci prípady H5N2 boli zaznamenané u hydiny v Mexiku. Podľa WHO boli prípady H5N2 zistené v marci na dvore hydinovej farmy v štáte Michoacán, pričom ďalšie ohniská boli identifikované v štáte Mexiko.

WHO však ďalej oznámila, že zatiaľ nie je možné preukázať súvislosť medzi prípadom u ľudí a nákazou hydiny, pričom riziko pre ľudí odhadla ako „nízke“.

Muž mal tiež vážne diagnózy

Mexické ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že zomrel „59-ročný muž s chronickým ochorením obličiek, cukrovkou 2. typu a dlhodobou systémovou artériovou hypertenziou“.

„Neexistuje žiadne riziko nákazy pre obyvateľstvo,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu s tým, že „všetky vzorky od identifikovaných kontaktov (pacienta) boli negatívne“.

Úrady sledujú farmy v blízkosti domu obete. Zriadili stály monitorovací systém na odhalenie ďalších prípadov vo voľnej prírode v tejto oblasti, dodáva sa vo vyhlásení.

Iný variant vtáčej chrípky, H5N1, sa už niekoľko týždňov šíri medzi stádami dojníc v USA. Zaznamenaný bol pritom aj malý počet prípadov u ľudí. Podľa úradov však v žiadnom z prípadov nejde o nákazu z človeka na človeka, ale o prenos choroby z dobytka na ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet