Na hlavný obsah

Svetoznáma aplikácia na výučbu jazykov musela z ruskej verzie stiahnuť zmienky týkajúce sa LGBT+

Spoločnosť sa zatiaľ nevyjadrila.

Svetoznáma aplikácia na výučbu jazykov musela z ruskej verzie stiahnuť zmienky týkajúce sa LGBT+
Na ilustračnej snímke logo aplikácie Duolingo. Foto: ČTK/Profimedia

Aplikácia na výučbu jazykov Duolingo odstránila po varovaniach ruských úradov zo svojej ruskej verzie zmienky týkajúce sa sexuálnych a rodových menšín (LGBT + ). Informoval o tom server The Moscow Times s odvolaním sa na cenzúrny úrad Roskomnadzor.

Spoločnosť prevádzkujúca platformu Duolingo sa k informáciám zatiaľ nevyjadrila, poznamenala agentúra Reuters.

Roskomnadzor na jar nariadil aplikácii Duolingo, aby dodržiavala zákon zakazujúci to, čo ruské úrady nazývajú „LGBT+ propagandou“. Urobil tak po tom, čo konzervatívni aktivisti v aplikácii uvideli vety ako „Ben a Peter sa milujú“ alebo „Clara sa zoznámila so svojou ženou Máriou v lesbickom bare“, uvádza The Moscow Times.

Ak by podľa neho spoločnosť neuposlúchla, hrozila by jej pokuta do výšky štyroch miliónov rubľov (vyše 41-tisíc eur) alebo zákaz činnosti v Rusku.

„Duolingo poslalo Roskomnadzor list s odpoveďou, v ktorom potvrdilo, že z učebnej aplikácie odstránilo materiály propagujúce netradičné sexuálne vzťahy,“ oznámil Roskomnadzor ruskej štátnej agentúre TASS. Podľa The Moscow Times nebolo možné bezprostredne túto informáciu overiť.

Rusko označuje LGBT+ za mravný úpadok Západu

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina tvrdo potláča práva ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou aj tých, ktorí chcú zmeniť pohlavie. Šéf Kremľa sa snaží vykresliť sexuálne menšiny ako súčasť mravného úpadku Západu.

V Rusku je zákonom zakázaná „propagácia netradičných“ sexuálnych vzťahov zameraná na maloletých od roku 2013.

Po všeobecnom sprísnení pomerov v krajine po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu zakázali ruské úrady akúkoľvek takzvanú „propagandu LGBT+ v médiách, na internete, v knihách a filmoch. Nakoniec najvyšší súd vlani zakázal ako extrémistické to, čo označil za „medzinárodné hnutie LGBT + „.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet