Na hlavný obsah

Prvý prejav prezidenta Pellegriniho: Práca prezidenta nemá byť o teatrálnych a falošných gestách, ale o každodennej práci pre ľudí

Vo svojom inauguračnom prejave sa venoval aj atentátu na premiéra Roberta Fica.

Prvý prejav prezidenta Pellegriniho: Práca prezidenta nemá byť o teatrálnych a falošných gestách, ale o každodennej práci pre ľudí
Prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

„Stojím tu pred vami v najdôležitejšej chvíli môjho života a víri vo mne množstvo pocitov. Táto výnimočná chvíľa však nie je o mne. Prezident je symbolom krajiny, reprezentantom ľudí doma a i vo svete,“ povedal nový prezident SR Peter Pellegrini vo svojom prvom prejave vo funkcii hlavy štátu.

„Dnes tu nestojím z môjho vlastného rozhodnutia ale preto, že pred dvomi mesiacmi ma poslal do úradu historicky druhý najvyšší počet voličov,“ dodal.

„Prihováram sa každému jednému človeku na Slovensku s vierou, že sa cíti byť pevnou súčasťou spoločenstva občanov Slovenskej republiky. Prihováram sa mu, aby vedel, že chcem byť aj jeho prezidentom,“ povedal.

Vojna aj atentát

Vo svojom inauguračnom prejave sa venoval aj atentátu na premiéra Roberta Fica, ktorý bol podľa neho zradením mnohých istôt.

Rovnako sa dotkol aj vojny na Ukrajine, hovoril o tom, že v slovenských uliciach vidíme vystrašené tváre ukrajinských utečencov, ktorý nám pripomenuli, že vojna nie je len pojmom z učebníc dejepisu. „Musíme spraviť všetko pre dosiahnutie mieru. Veď túžba po mieri je prirodzená a určite nie je oslavou agresora,“ vyhlásil.

„Netolerujme vedomé šírenie zla. Nepochopené, sklamané a urazené politické egá sa musia predovšetkým pozrieť do zrkadla. Nespochybňujme verdikt voličov len preto, že sa nám nepáči,“ povedal prezident Pellegrini.

Politické boje by sa podľa neho mali riešiť vo volebných miestnostiach a už nikdy so zbraňou na ulici.

„Práca prezidenta nemá byť o teatrálnych a falošných gestách, ale o každodennej práci pre ľudí. Národno-štátne záujmy Slovenskej republiky budú pre mňa dôležitejšie ako potlesk od celebrít,“ dodal.

„Nech Pán Boh žehná slovenským ľuďom, nech Pán Boh ochraňuje naše Slovensku,“ uzavrel prezident svoj prvý prejav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko