Na hlavný obsah

Teplé počasie láka Slovákov na kúpanie v riekach a jazerách, nie všetky sú však na to vhodné

Úrady nemajú kapacity na kontrolu všetkých prírodných vôd.

Teplé počasie láka Slovákov na kúpanie v riekach a jazerách, nie všetky sú však na to vhodné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Horúčavy lákajú stále viac a viac ľudí k vode. Mnoho z nich dajú prednosť prírode pred kúpaliskami. Kúpanie v jazere či rieke však má aj svoje riziká.

Na Slovensku máme podľa Úradu verejného zdravotníctva deväť prírodných kúpalísk a 53 vodných plôch s vyhovujúcou kvalitou vody. Kúpanie v nesledovaných vodách môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

„Najväčšie riziko sú sinice, to znamená, že ľuďom hrozia hlavne rôzne alergické reakcie, takisto to môžu byť hnačka, bolesti brucha, vracanie poprípade zápaly očí, zápaly uší,“ upozornila Mária Kraváriková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Nitra.

Ako to vyzerá na prírodných kúpaliskách zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Marína Opálková:

Preto už pred sezónou regionálne úrady verejného zdravotníctva kontrolujú kvalitu vody populárnych prírodných vodných plôch. V Nitrianskom kraji sú tri – dve v Komárne a jedna v Šuranoch.

„V rámci nitrianskeho kraja nemáme vodu určenú na kúpanie, ktorá je vyhlásená. To znamená, že to sú vodné plochy, ktoré ľudia využívajú na kúpanie na vlastné riziko, ale kvalita vody sa sleduje,“ uviedla Kraváriková.

Úrady počas sezóny kontrolujú najmä 550 umelých kúpalísk, pretože ich navštevuje najviac ľudí. Na kontrolu všetkých prírodných vôd nemajú kapacitu.

„Počas kúpacej sezóny v každom prípade odporúčame obyvateľom, aby sa kúpali v schválených prevádzkach umelých kúpalísk, v ktorých je voda pravidelne sledovaná,“ povedala Helena Palušková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Komárno.

Napriek odporúčaniam ľudia s obľubou a často navštevujú aj také vodné plochy, ktoré nekontrolujú vôbec. Obľúbené miesto na kúpanie je aj v Zemnom. Piesočná pláž pri Váhu sem denne priláka desiatky ľudí.

Ak sa teda rozhodnete pre prírodné kúpanie, odborníci odporúčajú zamerať sa na tie vody, ktoré kontrolujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny