Na hlavný obsah

Tisíce Izraelčanov demonštrovali za dohodu o prímerí. Krajne pravicoví ministri hrozia odchodom z vlády, ak bude prijatá

Protestujúci vkladajú nádej do prezidenta USA.

Tisíce Izraelčanov demonštrovali za dohodu o prímerí. Krajne pravicoví ministri hrozia odchodom z vlády, ak bude prijatá
Tisíce Izraelčanov demonštrovali za dohodu o prímerí. Foto: TASR/AP

Tisíce Izraelčanov sa v sobotu (1. 6.) zhromaždili v Tel Avive, aby požadovali prijatie dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov načrtnutej americkým prezidentom Joeom Bidenom. Mnohí sa však obávajú, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu návrh odmietne.

V ten istý deň pohrozili dvaja krajne pravicoví izraelskí ministri odchodom z vlády, ak kabinet premiéra Benjamina Netanjahua pokročí vo finalizácii dohody o prepustení rukojemníkov, ktorú v piatok prezentoval americký prezident Joe Biden.

Namiesto víťazstva porážka

Ako informovala agentúra AFP, demisiou sa vyhrážajú minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir a minister financií Bezalel Smotrič.

Ben Gvir označil návrh návrh dohody o prímerí za „víťazstvo terorizmu a bezpečnostné riziko pre izraelský štát“. „Súhlas s takouto dohodou nie je totálne víťazstvo – ale úplná porážka,“ tvrdí.

Na centrálnom námestí v Tel Avive, ktoré krátko po vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela demonštranti premenovali na Námestie rukojemníkov, sa v sobotu zišiel dav ľudí s izraelskými a americkými vlajkami.

Biden v piatok uviedol, že Izrael ponúka nový trojfázový plán na dosiahnutie úplného prímeria vrátane prepustenia rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi militantmi v Pásme Gazy.

Demonštranti v Tel Avive zhodne vyjadrovali obavy, že Netanjahu sa k Bidenom prezentovanej dohode nebude hlásiť, aj keď americký prezident návrh predstavil ako izraelský.

O koho sa zaujíma Netanjahu?

Účastníci zhromaždenia kritizovali, že Netanjahu sa viac zaujíma o svoju vlastnú politickú budúcnosť ako o rukojemníkov. Zhodne tiež vyjadrovali nádej, že „Biden nejakým spôsobom vyvinie dostatočný tlak, aby vláda a Netanjahu uzavreli dohodu“.

Fórum rodín rukojemníkov a nezvestných, ktoré od októbra minulého roku bojuje za ich návrat z palestínskeho zajatia, vo svojom vyhlásení uviedlo, že bude žiadať, aby izraelská vláda okamžite schválila dohodu o prepustení rukojemníkov a priviedla všetkých rukojemníkov naraz domov.

„Vyzveme tiež všetkých ministrov vlády a členov koalície, aby sa verejne zaviazali k podpore dohody a nepripustili možnosť jej torpédovania a ohrozenia rukojemníkov,“ uviedlo fórum s tým, že kontaktovalo rôzne veľvyslanectvá, aby ich podporili.

Netanjahu však v sobotu trval na tom, že plán, ktorý predstavil Biden, nevylučuje boje – kým nebude zničená schopnosť Hamasu ovládať Gazu a predstavovať hrozbu pre Izrael.
Hamas už v piatok deklaroval, že Bidenom prezentovaný plán vníma „pozitívne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet