Na hlavný obsah

Tisíce Maďarov vyšli do ulíc na podporu LGBT+ komunity

Protestovali proti politike V. Orbána.

Tisíce Maďarov vyšli do ulíc na podporu LGBT+ komunity
Pochod na podporu LGBT+ komunity.

Tisícky Maďarov sa v sobotu (22. 6.) v Budapešti zúčastnili každoročného pochodu na podporu sexuálnych menšín (LGBT+).

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej účastníci podujatia nazvaného Budapest Pride avizovali, že budú naďalej protestovať proti vládnej politike premiéra Viktora Orbána zameranej proti sexuálnym menšinám.

„Tu je veľmi dôležité ukázať, že existujeme. A že na nás záleží,“ povedala 30-ročná Anna Retiová a dodala, že mnoho Maďarov z radov LGBT+ sa stretáva s diskrimináciou a nepriateľstvom.

Ako príklad uviedla vlastnú skúsenosť, keď si nedávno vzala von doplnky v dúhových farbách symbolizujúcich sexuálne menšiny. „Ľudia na mňa zazerali,“ opísala.

Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, razí kresťansko-konzervatívnu agendu a v roku 2021 jeho vláda presadila zákon, ktorý medzi mladými ľuďmi do 18 rokov zakazuje šírenie materiálov zobrazujúcich homosexualitu alebo zmenu pohlavia.

Kým vláda normu odôvodňuje snahou chrániť deti, skupiny na ochranu ľudských práv ju označujú za diskriminačnú. Vlani 15 členských krajín Európskej únie podporilo právne kroky proti zákonu pred Súdnym dvorom EÚ.

Proti sexuálnym menšinám

Vlani dostali niektoré kníhkupectvá pokuty za predaj kníh zobrazujúcich homosexualitu, ktoré neboli zabalené v igelite, ako si vyžaduje regulácia.

V novembri maďarský minister kultúry odvolal riaditeľa Maďarského národného múzea v Budapešti, ktorého obvinil z nedodržiavania zákona. Rezort predtým rozhodol, že niektoré fotografie na výstave snímok ocenených v prestížnej súťaži World Press Photo porušujú právne normy a zakázal ľuďom mladším ako 18 rokov vstup na výstavu.

V minulosti maďarský parlament schválil dodatky k ústave, ktoré obmedzujú práva sexuálnych menšín. Týkajú sa okrem iného zákazu adopcií detí pármi rovnakého pohlavia.

Kabinet pred tým tiež zakázal zmeny údajov o pohlaví v osobných dokladoch. V krajine nie sú povolené sobáše pre ľudí rovnakého pohlavia. Vláda presadila ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

Pri príležitosti tohtoročného pochodu Budapest Pride vyzvali okrem iného ambasády a kultúrne inštitúcie 40 krajín predstaviteľov v Maďarsku i inde, aby rešpektovali práva LGBT+ a odstránili zákony, ktoré sexuálne menšiny diskriminujú. Slovensko medzi signatármi vyhlásenia, ktoré zverejnilo aj české veľvyslanectvo v Budapešti, chýba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet