Na hlavný obsah

Tisíce mladých ľudí precestujú Európu zadarmo alebo s veľkou zľavou. Slúži na to špeciálny projekt

Ide o projekt DiscoverEU.

Tisíce mladých ľudí precestujú Európu zadarmo alebo s veľkou zľavou. Slúži na to špeciálny projekt
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Tisíce mladých ľudí si aj toto leto užijú cestovanie po Európe. Niektorí zadarmo a niektorí so zľavami až do 90 percent z riadneho cestovného podľa dĺžky trasy.

Vyše 35-tisíc mladých ľudí, medzi nimi aj 437 Slovákov, precestuje Európu vďaka projektu DiscoverEU, ktorý je súčasťou programu Erasmus+. Dospelým mladým ľuďom z krajín Európskej únie alebo pridružených štátov dáva možnosť cestovať a spoznávať starý kontinent.

O cestovateľskom projekte DiscoverEU hovorila v relácii Dobré ráno, Slovensko v Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Tento projekt býva väčšinou otvorený na jar. Prihlášky sa uzatvárali v apríli. Ďalšie kolo bude na jeseň a opäť na jar. Pred registráciou museli porozmýšľať, či chceli cestovať sami alebo ako skupina, najviac päťčlenná.

Potom už je treba len čakať, aby prihlášku komisia vybrala a vymenila ju za cestovný poukaz. Ten sa dá získať len raz, aby miesto zostalo aj tým, ktorí ešte v projekte neuspeli. Na cestovanie sa zvyknú najviac využívať vlaky.

So špeciálnym preukazom sa dá po kontinente cestovať len niekoľko dní alebo najviac mesiac. Ale pre zjednodušenie alebo aspoň inšpiráciu môžu pomôcť už navolené trasy. Dá sa ísť po stopách histórie, divadla, filmu, ale aj módy, hudby, architektúry atď. Na výber sú aj mestá pre menej mobilných.

Cez Slovensko napríklad vedie pomyselná digitálna cesta z Nového Mesta v Slovinsku, do rumunského mesta Kluž. Pre tých, ktorí chcú ísť za športom, jedlom a kultúrou je tam trasa nazvaná Feel Good, v preklade cíť sa dobre.

Na Slovensku možno v lete stretnúť tých, ktorým s cestovným pomohla napríklad španielska vláda v rámci projektu Mladé leto cez ich ministerstvo dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet