Na hlavný obsah

Tranzitné centrum v Košiciach zatvorili. Štát vraví, že záujem oň klesal, alternatívu však neponúkol

Centrum fungovalo dva roky.

Tranzitné centrum v Košiciach zatvorili. Štát vraví, že záujem oň klesal, alternatívu však neponúkol
Archívna snímka z tranzitného centra. Foto: RTVS

Tranzitné centrum na košickej stanici zatvorili. Vojnovým utečencom z Ukrajiny pomáhalo dva roky. Našli v ňom teplé jedlo, hygienické pomôcky a poradili im aj pri vybavovaní dokladov.

Vlak z ukrajinského mesta Mukačevo do Košíc využívajú odídenci z Ukrajiny, ktorí hľadajú bezpečné útočisko. Donedávna ním bolo aj tranzitné centrum v blízkosti stanice, ktoré na začiatku vojnového útoku využila aj Polina a jej rodina.

„Toto pomohlo nám, že nájsť tu štúdium aj prácu pre mojich rodičov. Toto bola veľká pomoc pre nás,“ uviedla Polina.

„Centrum bolo podstatné tým, že tam prebiehala od prvého dňa integrácia, a aj tým, že získali akési zázemie a opadol ten prvotný strach z toho, do akej krajiny a kam prišli,“ priblížila bývalá pracovníčka tranzitného centra Sylvia Soliarová.

Zrušeniu tranzitného centra v Košiciach sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Miriam Palková:

Tranzitné centrum bolo od začiatku vojnového konfliktu miestom, kde odídenci z Ukrajiny našli rýchle ubytovanie a ostatnú humanitárnu pomoc. Ostalo tu však už len prázdne parkovisko a po tranzitnom centre niet ani stopy.

„My nemôžeme dnes povedať, alebo uspokojiť sa s tým, že dnes je fajn, zrušili sme kontajnerové stredisko, kde sa tí ľudia hlásili, vyprázdnili sme plochu. Dobre. A ja sa pýtam máme nejakú alternatívu ako náhradný scenár?“ spytuje sa odb. poradca komisára pre deti z Ukrajiny na Slovensku Eduard Buraš.

Klesajúci záujem

Ministerstvo vnútra ako hlavný dôvod zrušenia uvádza klesajúci záujem o toto tranzitné centrum. 

„V poslednom období slúžilo tranzitné centrum ako nocľaháreň. Tieto osoby pritom spravidla v Košiciach nežiadali o dočasné útočisko ani nespĺňali kritériá, pre ktoré sa tranzitné centrá zriaďovali,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Matej Baumann.

Z ľudí, ktorí toto centrum využili v núdzi, sa časom stali dobrovoľníci. Tí si myslia, že centrum je ešte stále veľmi potrebné.

„Autobusová a vlaková stanica sa na noc zatvárajú. A mamičky s malinkými deťmi majú vlak o tretej v noci a autobusy o štvrtej alebo piatej. A oni stoja na ulici celú noc,“ podotkol bývalý dobrovoľník Viktor Petrovič.

Ministerstvo vnútra v stanovisku uvádza, že ak dôjde k opätovnému nárastu osôb utekajúcich pred vojnou, je pripravené obnoviť ako záchytné, tak aj tranzitné centrá v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny