Na hlavný obsah

Video trasúceho sa ukrajinského dievčaťa: Nešlo o reakciu na bombardovanie, no k ruským útokom stále dochádza

Hoaxom sme sa venovali v relácii Overovňa.

Video trasúceho sa ukrajinského dievčaťa: Nešlo o reakciu na bombardovanie, no k ruským útokom stále dochádza
Ilustračná snímka - Ukrajinský policajt sa kryje pred horiacou budovou, ktorá bola zasiahnutá pri ruskom leteckom útoku v Avdijivke. Foto: TASR/AP

Prednedávnom sociálne siete obletelo video ukrajinského dieťaťa, ktoré sa nekontrolovane trasie pri jedení jogurtu a je tam sprievodný text, že je to reakcia po ruskom nálete. Video je síce autentické, ale popis o tom, že išlo o dôsledok leteckého náletu, bol vymyslený.

Dievčatko bolo podľa informácií matky v predošlých dňoch choré a triaška bola zrejme len jedným zo symptómov. Pozadie videa sme priblížili v relácii Rádia Slovensko Overovňa s technologickým novinárom Martinom Hodásom.

„To, samozrejme, neznamená, že k leteckým útokom na Ukrajine nedochádza. Treba si len jednoducho uvedomiť, že nepresné či vyslovene nepravdivé informácie sa niekedy objavujú aj v časti spoločnosti, ktorá s Ukrajinou súcití,“ uviedol Hodás.

K hoaxom súvisiacim s Ukrajinou patrili aj nepodložené tvrdenia. Podľa nich nešťastie na D1, pri ktorom zahynuli hasiči pri výkone povolania, zapríčinil ukrajinský vodič kamióna. Podľa technologického novinára ide o ďalší výmysel, ktorý sa nesie v duchu „za všetkým hľadaj Ukrajinca“.

„Tvrdenie šíril nemenovaný konšpirátor, ktorý podobné hlúposti šíri denne. V tomto
konkrétnom prípade vôbec nie je ťažké dohľadať si, ako to bolo naozaj. Za túto tragickú nehodu je zodpovedný poľský vodič. Medzičasom už aj postavil pred sudcu a o prípade neinformovali len všetky naše médiá, ale aj médiá v susednom Poľsku,“ dodal Hodás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet