Na hlavný obsah

Tretina minimálnej mzdy za adopciu psa: V Prištine riešia problém s túlavými zvieratami po svojom

V uliciach mesta žije viac než štyritisíc túlavých psov.

Tretina minimálnej mzdy za adopciu psa: V Prištine riešia problém s túlavými zvieratami po svojom
Ilustračná snímka psov v útulku. Foto: Unsplash

Starosta Prištiny ponúka obyvateľom takmer tretinu minimálnej mzdy v Kosove, ak si adoptujú psa. Týmto krokom sa usiluje vyriešiť problém s množstvom túlavých psov v meste. Informovala o tom agentúra AFP.

V uliciach Prištiny podľa aktivistov žije viac než štyritisíc túlavých psov, ktoré spôsobujú problémy a často útočia aj na ľudí. Problém sa vystupňoval koncom mája, keď sa rozšírilo video zachytávajúce muža týrajúceho malého túlavého psa. Podľa aktivistov za práva zvierat nejde o izolovaný prípad, ale tento problém sa vyskytuje v celom Kosove.

Starosta Prištiny Përparim Rama plánuje obyvateľom, ktorí si adoptujú túlavé psy, za každého vyplácať 50 eur mesačne.

„Chov psov je finančne náročný a nie každý na to má peniaze, preto pomáhame rodinám, ktoré si túlavého psa adoptujú,“ vyhlásil Rama.

Odchyt a kastrácia

Mesto zároveň začalo odchytávať túlavých psov. Po kastrácii ich umiestnia vo veľkokapacitných útulkoch, kde si ich môžu prevziať obyvatelia na adopciu. Časť obyvateľov starostove kroky víta, iní jeho postup kritizujú ako plytvanie peniazmi.

Elza Ramadaniová z miestnej ochranárskej organizácie tvrdí, že starosta nerieši príčinu, ktorou je „nekontrolované množenie zvierat. Zbavujú sa ich ľudia, pretože ich nepovažujú za členov rodiny“.

Zmena by mohla podľa nej prísť o desať až 20 rokov, keď spoločnosť prejaví voči psom väčšiu ústretovosť a vôľu adoptovať ich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet