Na hlavný obsah

Tri bezplatné noci na Sardínii: Lákavá ponuka pre mladých ľudí má jednoduché aj náročnejšie podmienky

Pobyt ponúka nadácia.

Tri bezplatné noci na Sardínii: Lákavá ponuka pre mladých ľudí má jednoduché aj náročnejšie podmienky
Ilustračná snímka - Sardínia. Foto: Unsplash

Tipy na dovolenky sa teraz hrnú z každej strany. Jeden z nich zahŕňa aj tri noci zadarmo na Sardínii. Takúto vymoženosť ponúka tamojšia miestna nadácia Cammino Minerario di Santa Barbara.

Snaží sa tak propagovať turistický chodník s názvom Santa Barbara a dostať na ostrov viac mladých hostí. Tri noci zdarma venuje ľuďom mladším ako 35 rokov. Hoci prvý turnus sa už skončil, ten nasledujúci sa začína 15. septembra.

O ponuke bezplatného pobytu v Sardínii hovorila v relácii Dobré ráno, Slovensko v Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Jana Balková:

Mať do 35 rokov nie je jediná podmienka – okrem toho je totiž nutné prejsť historickým chodníkom Santa Barbara Trail. Čo nemusí byť až také jednoduché, keďže meria 500 km. Pozostáva z 30 etáp rozdelených na približne 16 km. Celá táto túra trvá približne mesiac.

Trasa sa začína v meste Iglesias na juhozápade Sardínie a vedie pozdĺž prímorských útesov, cez dubové lesy a duny. Cestou, podľa miestnych, možno vidieť takmer 150 opustených baní a dedín, ale napríklad aj 45-metrový vodopád Piscina Irgas.

Chodník je vraj svedectvom tamojšej baníckej histórie, aj preto jeho názov nesie meno patrónky baníkov – sv. Barbory. Trasu však netreba absolvovať úplne celú. Stačí jej vybraná časť.

Nadácia ponúka zadarmo ubytovanie v 24 pridružených nehnuteľnostiach na trase. Pre účasť v programe je však potrebné sa zaregistrovať a kúpiť si špeciálny „cestovateľský pas“ za päť eur, ktorý umožní využívať bezplatné ubytovanie a dať nadácii finančný dar v akejkoľvek hodnote.

Vlani prešlo chodníkom 1 199 ľudí, no málokomu sa ho podarí absolvovať celý. Od roku 2017, kedy ho otvorili to zvládlo 196 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet