Na hlavný obsah

Trofeje alebo problémové jedince? V máji odstrelili za 17 dní 16 medveďov

Štátna ochrana prírody tvrdí, že na každý odstrel bol dôvod.

Trofeje alebo problémové jedince? V máji odstrelili za 17 dní 16 medveďov
Bývalé vedenie Štátnej ochrany prírody o každom eliminovanom medveďovi v minulosti verejnosť informovalo. Foto: RTVS

Bývalí členovia zásahového tímu kritizujú Štátnu ochranu prírody (ŠOP) za manažment odstrelu medveďa. Za 17 dní eliminovali v máji 16 zvierat. Štátnym ochranárom vyčítajú nielen vysoký počet, ale aj to, že o odstreloch neinformovali verejnosť. Štátna ochrana prírody tvrdí, že na každý odstrel bol dôvod.

Bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Marián Hletko zverejnil fotografie zastrelených medveďov na sociálnej sieti. K dátam sa dostal cez infozákon priamo od Štátnej ochrany prírody.

„Dôvody odstrelu týchto medveďov nepoznáme. Štátna ochrana prírody verejnosť neinformuje. Ja sa obávam, že minister Taraba začal zneužívať zásahový tím na skrytú reguláciu medveďov, ktorú mu doteraz Európska komisia neschválila,“ vyhlásil Hletko.

Problematike odstrelu medveďov sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

Bývalé vedenie Štátnej ochrany prírody totiž o každom eliminovanom medveďovi v minulosti verejnosť informovalo. „Vyvstáva z toho otázka, či naozaj išlo o jedincov, ktorí spôsobovali problémy,“ upozornil bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Tatry Michal Haring.

Riaditeľ štátnych ochranárov tvrdí, že zákon im v tomto smere verejnosť informovať neprikazuje. Každý odstrel našej najväčšej šelmy bol podľa jeho slov opodstatnený.

,,Boli to dlhodobo sledované jedince, je k tomu celá dokumentácia. Pravidelne atakovali intravilán obcí spôsobovali škodu na hospodárskych zvieratách na majetku na základe toho aj rozhodli, že ich vyradia z populácie,“ tvrdí generálny riaditeľ ŠOP SR Štefan Kyseľ.

Väčšina vraj skončila v kafilérii

,,V minulosti v priemere za rok zásahový tím eliminoval zhruba do 10 problémových medveďov. Je to obrovský nárast,“ zhodnotil bývalý riaditeľ Správy Národného parku Veľká Fatra Eduard Apfel.

Niekdajší členovia zásahového tímu disponujú informáciami, že od začiatku roka bolo údajne zastrelených okolo 40 medveďov. Štátna ochrana prírody sa k celkovému počtu nevyjadrila.

„Dáta sú. Na budúci týždeň bude tlačová konferencia, kde vám generálny riaditeľ ŠOP predloží, konkrétne dáta. V čom je problém, že zásahové tímy robia konečne prácu pre ľudí v regiónoch?“ Pýta sa predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a ŽP Rudolf Huliak (SNS).

„Účelom aktivity nie je riešiť problémové jedince, účelom, ako sa ukazuje z intenzity a formy, je zastreliť si medveďa a získať z neho trofej,“ hovorí poslankyňa NR SR Tamara Stohlová (PS).

S tým predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nesúhlasí. Väčšina usmrtených medveďov, podľa jeho slov, skončila v kafilérii.

S otázkami sme sa obrátili aj na ministerstvo životného prostredia. Do uzávierky nám vyjadrenie neposlali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko