Na hlavný obsah

Tvorivé myslenie slovenských žiakov je podpriemerné, ukázala medzinárodná štúdia PISA

Dosiahli 29 bodov, priemer bol 33 bodov.

Tvorivé myslenie slovenských žiakov je podpriemerné, ukázala medzinárodná štúdia PISA
Ilustračná snímka.

Tvorivé myslenie slovenských žiakov je podpriemerné. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie PISA. Na testovaní sa v roku 2022 zúčastnili 15-roční žiaci zo 64 krajín sveta vrátane Slovenska.

Skóre našich detí dosiahlo úroveň 29 bodov, teda podpriemer všetkých krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Ten predstavoval 33 bodov. Porovnateľný výkon ako Slovensko dosiahli žiaci zo Slovinska, Mexika, Srbska, či Spojených arabských emirátov. Najnižšiu úroveň tvorivosti mala pritom až tretina našich detí.

O výsledkoch štúdie PISA sme informovali v bloku relácie Aktuálne :24, v ktorom sme komentovali výsledky slovenských žiakov:

Žiaci si viedli v porovnaní so Slovenskom lepšie aj v susednom Česku, kde dosiahli 33 bodov, teda priemerný výsledok. Túto hodnotu štúdia namerala aj v Hongkongu, Macau a na Taiwane.

Najlepšie výsledky pritom dosiahli Singapur, Kórea, Kanada, Austrália, Nový Zéland, Estónsko a Fínsko. „Sedemdesiatdeväť zo stovky študentov v piatich najlepších krajinách prekonáva priemerného študenta v piatich krajinách s najhoršími výsledkami,“ uviedla štúdia.

Naopak, na opačnom konci rebríčka sa ocitli Albánsko, Filipíny, Uzbekistan, Maroko a Dominikánska republika. Rozdiely pretrvávajú aj v hodnotení výsledkov podľa pohlavia. Dievčatá boli úspešnejšie ako chlapci, v krajinách OECD dosahovali v priemere o tri body viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko