Na hlavný obsah

Učiteľom v Oklahome nariadili, aby študentom prednášali z Biblie. Učiteľské odbory sú proti

Podľa NYT to odráža silnejúce hnutie kresťanských konzervatívcov v USA.

Učiteľom v Oklahome nariadili, aby študentom prednášali z Biblie. Učiteľské odbory sú proti
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Učitelia v Oklahome budú musieť mať vo svojich triedach Bibliu a prednášať z nej žiakom, nariadil vo štvrtok (27. 6.) úrad dohliadajúci na školstvo v tomto štáte na juhu USA. Oznámenie ide proti doterajšiemu výkladu americkej ústavy a tiež proti ústave Oklahomy. Miestne učiteľské odbory označili nariadenie za protizákonné, informovala agentúra Reuters.

Denník The New York Times (NYT) opatrenie opísal ako mimoriadny krok, ktorý stiera hranicu medzi štátnym školstvom a náboženskou náukou. Prichádza len niekoľko dní po tom, čo Republikánska strana v neďalekej Louisiane zaviedla povinné vystavovanie biblického desatera v triedach. Kritici tento zákon rýchlo napadli na súde.

Súdne spory môžu nasledovať aj po oznámení šéfa oklahomských štátnych škôl Ryana Waltersa, ktorý je tiež zástupcom republikánov. Jeho vyhláška o povinnej výučbe z Biblie nadobudla účinnosť okamžite.

„Každý učiteľ, každá učebňa v štáte bude mať v triede Bibliu a budú z nej v triedach učiť, aby sa zabezpečilo, že tieto historické znalosti sú k dispozícii každému študentovi v štáte Oklahoma,“ povedal Walters. Osobitný dôraz podľa neho majú školy klásť na desatoro prikázaní. Podľa NYT nešpecifikoval, ktorých ročníkov sa nariadenie týka.

„Učiť o historickom kontexte náboženstva je možné, ale vyučovať náboženskú doktrínu je neprípustné,“ reagovala vo vyhlásení organizácia Oklahoma Education Association, čo je najväčší odborový zväz učiteľov v štáte so zhruba štyrmi miliónmi obyvateľov. „Štátne školy nemôžu študentov indoktrinovať konkrétnym náboženským presvedčením,“ uviedla.

Podpora náboženstva je protiústavná

Americká ústava zakazuje štátnej moci zavádzanie zákonov, ktoré by „uznávali ustanovenia náboženstva“. Ústava štátu Oklahoma zachádza ešte ďalej. Predpisuje, že žiadne verejné prostriedky nesmú byť využívané v prospech „akejkoľvek sekty, cirkvi, náboženskej skupiny alebo systému vyznania“.

Federálna ústava zároveň bola podľa Reuters doteraz interpretovaná tak, že akákoľvek štátna podpora konkrétneho náboženstva je protiústavná. Americký najvyšší súd, kde aktuálne prevažujú konzervatívni sudcovia, však dal v niektorých prípadoch najavo ochotu interpretovať danú pasáž ústavy voľnejšie.

Podľa NYT vývoj v Oklahome odráža silnejúce hnutie kresťanských konzervatívcov v USA, ktorí presadzujú myšlienku, že by miestne štátne zriadenie malo byť ukotvené v hodnotách ich viery. Mnohí pritom vidia školstvo ako kľúčový nástroj tejto snahy. Toto uvažovanie je viditeľné aj vo vyjadreniach politikov na federálnej úrovni, napríklad republikánskeho senátora Josha Hawleyho, ktorý tento mesiac povedal, že by štát mal „vrátiť Bibliu“ do škôl.

Kresťanské tézy sa premietli tiež do nedávneho verdiktu najvyššieho súdu v Alabame, podľa ktorého by sa na ľudské embryá malo z právneho hľadiska nazerať ako na deti. Predseda súdu Tom Parker vtedy v súvislosti s procedúrami spojenými s umelým oplodnením napísal, že ľudský život „nemôže byť nespravodlivo zničený bez toho, aby to vzbudilo hnev svätého Boha“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet