Na hlavný obsah

Ukrajina a Moldavsko sú o krok bližšie k Európskej únii, prístupové rokovania sa začnú v utorok

Ministri krajín EÚ začnú rokovania najprv s Ukrajinou.

Ukrajina a Moldavsko sú o krok bližšie k Európskej únii, prístupové rokovania sa začnú v utorok
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Členské štáty Európskej únie v piatok (21. 6.) formálne schválili začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom.

Ministri krajín EÚ začnú rokovania v Luxemburgu v utorok (25. 6.) popoludní najprv s Ukrajinou a potom s Moldavskom, informovala agentúra AFP.

Ukrajina podala žiadosť o vstup do 27-člennej EÚ po začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Moldavsko svoju žiadosť predložilo o mesiac neskôr. Otvorením rokovaní sa tieto dva bývalé sovietske štáty ešte len dostanú na začiatok pravdepodobne niekoľkoročného procesu reforiem, kým sa stanú členmi EÚ, podotýka AFP.

Ukrajine bol udelený štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii ešte v júni 2022. Vlani v novembri Európska komisia odporučila otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom.

Vedúci predstavitelia EÚ sa v decembri dohodli na začatí rozhovorov o vstupe Ukrajiny a Moldavska. Aby sa však rokovania mohli začať, mali členovia bloku podpísať formálny rámec tohto procesu.

V júni Európska komisia odporučila spustenie prístupových rokovaní s oboma krajinami, ktoré splnili všetky potrebné podmienky na začatie rozhovorov.

Podľa AFP sa niektorí predstavitelia EÚ snažili urýchliť začatie prístupových rozhovorov ešte pred tým, než sa polročného rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie ujme od 1. júla Maďarsko. To už avizovalo, že nemá v úmysle viesť s Ukrajinou žiadne kolá rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet