Na hlavný obsah

USA rozšírili Ukrajine povolenie útočiť ich zbraňami na ciele v Rusku

Povolenie sa už neobmedzuje len na miesta blízko Charkova.

USA rozšírili Ukrajine povolenie útočiť ich zbraňami na ciele v Rusku
Ukrajinský vojak v zákope. Foto: AP Photo/Andriy Andriyenko

Spojené štáty povolili Ukrajine používať nimi dodané zbrane kdekoľvek v pohraničných oblastiach Ruska, odkiaľ ruská armáda útočí na ukrajinské územie.

Toto povolenie sa už neobmedzuje len na miesta v blízkosti Charkova, uvádza Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Zmena podľa servera prichádza niekoľko týždňov po tom, ako Američania v tichosti dali ukrajinskej armáde zelenú útočiť americkými zbraňami na ciele na ruskom území v reakcii na zvýšený ruský tlak na Charkov.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto leží len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s ruskou Belgorodskou oblasťou. Rusi naň často útočia raketami alebo leteckými bombami.

Washington spočiatku tvrdil, že jeho povolenie sa obmedzuje na pohraničnú oblasť s Charkovskou oblasťou. Na nasadenie amerických zbraní sa vzťahujú aj ďalšie obmedzenia, konštatuje Politico.

Ukrajinské sily odvtedy použili americké zbrane na útok proti Rusku najmenej raz. A to vtedy, keď zničili ciele v Belgorode a podarilo sa im zadržať ruský postup. Ukrajinskí a európski predstavitelia však naliehali na Spojené štáty, aby svoje obmedzenia ešte viac zmiernili a umožnili Ukrajine útočiť aj na iných miestach ruského územia.

Možný začiatok ruskej ofenzívy

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v utorok (18. 6.) pre televíziu PBS povedal, že dohoda s Ukrajinou o použití amerických zbraní sa vzťahuje na „akékoľvek miesto, kde ruské sily prichádzajú z ruskej strany na Ukrajinu, aby sa zmocnili väčšieho územia“.

V posledných dňoch Rusko naznačilo, že by čoskoro mohlo začať ofenzívu proti severoukrajinskému Sumsku, ktoré sa tiež nachádza v blízkosti spoločnej hranice. Ak sa tak stane, Ukrajinci budú môcť použiť americké zbrane aj tam, povedal Sullivan.

Podľa zdrojov portálu povolenie útokov v ruských pohraničných regiónoch neznamená odklon od rozhodnutia, ktoré sa týkalo len Charkova. Pôvodné povolenie podľa nich Američania vydali v súvislosti s ruským vpádom cez hranicu Charkovskej oblasti, ale nevylúčili možnosť zakročiť aj proti prípadným ďalším cezhraničným útokom.

Podmienka, že Ukrajinci nesmú použiť americké zbrane dlhého doletu na úder na ruské územie, sa nemení, poznamenal jeden z predstaviteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet